Az EU 20 millió eurós humanitárius segélyt hagyott jóvá Afganisztán számára

Brüsszel – Az Európai Unió 20 millió euró (mintegy 6,4 milliárd forint) humanitárius segélyt biztosít Afganisztánnak a súlyos aszálykárok, valamint a polgárháború okozta nehézségek kezelésére és az otthonukat elhagyni kényszerültek támogatására – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.


Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közleményében úgy fogalmazott, az év eleje óta lényegesen romlott a humanitárius helyzet Afganisztánban, a hosszú ideje nehézségekkel küzdő országot sújtó rendkívüli, mintegy tíz éve nem tapasztalt szárazság még több kihívás elé állítja.

Az uniós segély a legkiszolgáltatottabb közösségekhez tartozó mintegy 400 ezer ember élelmiszer-, víz- és egészségügyi ellátását, valamint a szennyvízkezelés problémáit orvosolja majd.

A jóváhagyott segítségnyújtás az idén Afganisztán számára juttatott támogatást 47 millió euróra egészíti ki. Az Európai Bizottság 1994, a tálib mozgalom erősödése óta 794 millió euró értékben finanszírozott humanitárius műveleteket Afganisztánban – tette hozzá az uniós biztos.

– MTI –
hirdetés