Az európai elit megyénkben fog tekerni

A Budapest Nagydíjon Lovassy Krisztián haladt át elsőnek át a célvonalon
A Budapest Nagydíjon Lovassy Krisztián haladt át elsőnek át a célvonalon - © Fotó: internet
Ibrány – A CET Ibrány Nagydíj is benne van a jövői évi nemzetközi kerékpáros naptárban.

Ez igazán nagy durranás. Jövő nyáron rangos kerékpárversenynek ad otthont megyénk, mégpedig az idén alakult Nyírségi Kerékpáros SE Alpin-Salewa jóvoltából.

–Szeptemberben kerestem fel Trencsényi Imre ibrányi alpolgármestert és Sutkó Mihályt, a Central Europen Tour főszervezőjét, hogy a rangos európai körversenyt egy megyei, Ibrány központú szakasszal lehetne kibővíteni – kezdett a részletek avatásába Solymosi János, a klub vezetője és versenyzője. – Mivel az elképzelésem mindkét érintetteknél pozitív fogadtatásra találta, így októberben már javában szerveztük a részleteket, sőt a verseny ibrányi szakaszát már a nemzetközi szövetség, az Union Cycliste Internaptional versenynaptárában is rögíztették, így a viadal CET Ibrány Nagydíj néven került a 2014-es programban.

– A verseny július utolsó hetében lesz, a Szerencsből induló 130 kilométeres etap utolsó 80 kilométere kerül Ibrányba – folytatta Solymosi János. – A tíz kilométeres, látványos szakasz nagy része Ibrány belvárosában lesz, ezt kört nyolcszor fogják teljesíteni a résztvevők. Régiónkban, így megyénkben még nem volt ilyen rangos verseny, amelyen hazánk legjobb országúti kerékpárosai mutathatják meg felkészültségüket a kontinens legjobbjaival szemben. A találkozó nagyon fontos lesz a magyar kerékpárosoknak, hiszen jövőre ez az verseny lesz az egyetlen hazai rendezésű kiemelt kategóriás nemzetközi profi kerékpáros verseny, így itthon csak ezen a találkozón tudnak a magyar kerékpárosok világversenyekhez szükséges kvalifikációs pontokat gyűjteni.

– Az pedig óriási lehetőség, hogy az NYKSE „szabadkártyát” kapott ahhoz, így csapatot indíthat, hiszen egyébként kizárólag kontinentális licensszel, vagy nemzeti válogatottként állhatnak rajthoz az indulók. Szeretnénk megragadni ezt a nagy lehetőséget, és elkezdtünk munkálkodni azon is, hogy az országból összeválogatott csapattal rajthoz tudjunk állni.

– Elindult hát az a folyamat, amiért egy fél éve megalakult az NYKSE, hogy megyénkben emeljük ki a középszerűségből az országúti kerékpározást, és megfelelő feltételeket biztosítsunk azoknak a fiataloknak, akik komolyan akarják művelni ezt a csodálatos sportágat. Azzal, hogy 2014-ban sikerült lehozni ezt a kontinentális versenyt Ibrányba, egyértelművé válik az NYKSE szerepe, nemcsak a megyében, de honi kerékpársportban is. Ibrány város, és az Ibrány SE személyében olyan partnerekre találtunk, akikkel lehetőség van a kitűzött célok közös és hosszú távú megvalósításához. A CET Ibrány Nagydíj nagyon jó hátteret, és alkalmat ad, egy ehhez a profi versenyhez kapcsolódó amatőr verseny, illetve futamok rendezéséhez, amelyek még inkább hozzájárulnak Ibrány és a sportág népszerűsítéséhez. A 2014-es esztendő nagy lehetőség Ibránynak, hogy vitathatatlanná tegye a kerékpársport támogatásában vállalt szerepét és a kerékpársport fellegvárává tegye a város – így Solymosi János.

Rangos mezőny profi klubokkal

Kiemelkedően erős csapatok fognak ismét indulni, akikkel az egyetlen hazai kontinentális csapat (UTENSILNORD ORA24.EU) versenyző tavaly már sikerrel vették fel a harcot. A CET-on az elmúlt években már rendszeresen rajthoz álltak a Europe Tour prokontinentális csapatai közül a legerősebbek, így az osztrák TEAM GOURMETFEIN SIMPLON, az ukrán ISD CONTINENTAL TEAM, a szlovén ADRIA MOBIL, az orosz ITERA KATUSHA, a belga CLOSE2-BIANCHI, és sok nemzeti válogatott, valamint külföldi és tengerentúli klub. A mezőnyben rendszeresen felbukkannak a sportág sztárjai. Idén például többek között rajthoz állt Zoidl Riccardo, aki 2013-ban, és Mugerli Matej, aki pedig 2012-ben vezette a Europe Tour Ranglistát. Idén a verseny második napján a Budapest Nagydíjon azonban Lovassy Krisztián (UTENSILNORD ORA24.EU) haladt át elsőnek a célvonalon. A verseny nagyon látványos, a tempó pedig hihetetlen erős, hiszen például a már említett Budapest Nagydíj 127 km-es szakaszát a mezőny 48,7km/h átlaggal teljesítette.További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek


hirdetés