Az Európai Kutatási Tanács által támogatott kutatók közül négy magyar

Brüsszel – Az Európai Kutatási Tanács (EKT) bejelentése szerint idén 329 kutatót részesít úgynevezett konszolidátori támogatásban, melynek összege 630 millió eurót tesz ki. A támogatott kutatók közül négy magyar – közölte az Európai Bizottság kedden.

Az Európai Kutatási Tanács által bejelentett támogatás révén a szakemberek lehetőséget kapnak arra, hogy az uniós tagállamokban vagy a társult országokban olyan kutatómunkát végezzenek, amely tudományterületükön belül, vagy azon túlmutatóan is komoly hatást fejt ki. A támogatásban részesülő kutatási projektek a fizikai, műszaki és élettudományok, valamint a társadalom- és humán tudományok széles körét felölelik. A támogatás a becslések szerint 2000 munkahelyet teremt majd doktori fokozattal rendelkező kutatók, doktoranduszok és olyan szakemberek számára, akik a díjazott kutatók csapatában dolgoznak majd. A támogatottak 22 európai országban folytatják majd kutatásukat.

Magyarországról négy kutató nyerte el az EKT támogatását, melynek összege legfeljebb 2 millió eurót tesz ki pályázatonként. A nyertesek között van Egry Gábor (Politikatörténeti Alapítvány és Intézet), Makara Judit (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet), Pete Gábor (MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet) és Szabadics János (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet).

Az Európai Kutatási Tanács három alapvető finanszírozási programot működtet. Az úgynevezett indító támogatást azok a kutatók vehetik igénybe, akik a doktori fokozat megszerzését követően 2-7 év tapasztalatot szereztek, a konszolidátori támogatásra azok a kutatók pályázhatnak, akik a PhD fokozat megszerzése után 7-12 év tapasztalatot szereztek, az élkutatói támogatást a már elismert, közelmúltbeli kutatási eredményekkel rendelkező kutatók nyerhetik el.

– MTI –
hirdetés