Az év legtehetségesebb pop zenekara

Gonzo
Gonzo
Debrecen – Az idén november 4-én kezdődött a III. Becherovka ABC Tehetségkutató Budapesten. A versenyen a különböző stílusú zenekarok a saját kategóriájukon belül mérik össze tudásukat.

A pop kategóriában ebben az évben a debreceni Gonzo zenekar magabiztos győzelmet aratott.

Az együttes története 2003-ra nyúlik vissza. Az alakulás óta több tagcsere is történt, két demót vettek fel, és decemberre elkészül az első nagylemezük is. A Gonzo még csak egy éve állt fenn, amikor Dyga Zsombor Tesó című filmjében három számukat is lehetett

A tagok
Stumpf Árpád – ének, gitár
Fazekas Zoltán – basszusgitár
Varga András – ének, gitár
Horváth Róbert – dob
Csatlós Pál – sampler
hallani. Az egyikből ekkoriban egy videoklip is készült, melyet a zenetévé játszott is. Ezt követően egy év szünetet tarottak, majd új tagokkal, új hangszereléssel visszatértek.

Úgy tűnik, jót tett az együttesnek a pihenés, hiszen azóta egyre ismertebbé váltak, rendszeresen hívják őket az ismert nyári fesztiválokra, és zenéjüket ma már hallani a Friss Rádión, Budapesten a Radio Cafén, és valószínűleg hamarosan a megújult Petőfin is feltűnnek.

Körülbelül egy – másfél éve rendezik meg Debrecenben az Indie Club-ot, mely egy olyan tematikus koncertsorozatot takar, ahol a hasonló stílusú zenekarok lépnek fel. Ennek keretein belül lépett fel már nálunk a 30y, a Supersonic, a The

Nosztalgia 
Amikor Árpit egy érdekes történetről faggatom, hogy esetleg mesélje el eddigi legjobb koncertjüket, egy nem túl kellemes emléket idéz fel. „Két éve Kottán négyszer ment el az áram a koncertünk alatt, és mindig ugyanannál a résznél, újrakezdtük a számot és ahogy odaértünk, kiment az áram…azóta nem is játszuk azt a dalt.”
Trousers, az EZ Basic, vagy a Lincoln.

ABC

Az ABC, azaz az Austrian Band Contest egy 24 éves múltra visszatekintő verseny, ami a feltörekvő zenekarok számára kínál kitörési lehetőséget.
A hazai válogatóra körülbelül 200 nevezés jött, és ebből 40-et választott ki a zsűri.

November első vasárnapján megtelt a budapesti A38-as hajó, ugyanis a III. Becherovka ABC Tehetségkutató 2007-es versenye elkezdődött. Az első körben az előválogatón bejutott 10 legjobb pop/rock zenekart hallgatta meg a zsűri és a közönség.

Minden zenekar körülbelül 4-5 számot játszott el a repertoárjából, melyet aztán a zsűri és a közönség is értékelt.

Jó helyzetben volt a Gonzo, hiszen a nyíregyházi Lincoln zenekarral közösen béreltek egy buszt, és együtt utaztak a barátaikkal, rajongóikkal, így viszonylag sokan elkísérték őket. A fővárosba.
Az együttes olyan magas pontszámokat kapott, hogy végül fölényesen verte a mezőnyt. Így ők, és a második helyezett Lincoln jut ki Ausztriába valószínűleg jövő év elején, az International Live Award bécsi középdöntőibe.

Koncertek

Aki látni szeretné őket, nincs könnyű helyzetben, hiszen főleg csak két városban, Debrecenben és Budapesten szoktak fellépni , ahogy Árpi fogalmaz: „inkább kevesebbszer, de nagyobb volumenű eseményeken játszunk.” Kivételt képeznek természetesen a nyári fesztiválok.
Legközelebb november 17-én, szombaton győződhet meg arról a debreceni közönség, hogy mit is tudnak a srácok, a Sikk Music Club-ban (Domb u.1.) adnak majd koncertet.

Amíg nem készül el a honlap, érdemes meglátogatni a http://www.myspace.com/gonzozene oldalt, ahol nem csupán a koncertdátumok közül lehet válogatni, hanem néhány számukba bele is lehet hallgatni.

Saját elmondásuk szerint a zenéjük indie rock, brit pop, alternatív zenékből táplálkozik. Ha van olyan rajtam kívül, akinek ez az összetétel nem mond sokat, annak elárulom: igazán igényes, könnyed, emészthető zenéről van szó, kellemes a fülnek, ráadásul bármilyen hangulatban meg lehet hallgatni. És akinek tetszik, az mindenképp menjen el a koncertre, hiszen az biztos, hogy hatalmas bulira lehet számítani, hiszen dinamikus, táncolható, és semmiképp sem „tucat” muzsikát csinálnak.

Bakos Dalma

Kapcsolódó anyagok:

  • Karcosok klubja  • hirdetés