Az év utolsó napjaiban is fontos a biztonság

Akt.:
A veszélyekre hívták fel a figyelmet
A veszélyekre hívták fel a figyelmet - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – Megyénkben 34 helyen lehet ezeket a pirotechnikai eszközöket árusítani.

A tűzijátékok biztonságos felhasználásáról tartott tájékoztatót a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Nyíregyházán. Leskovics Zoltán tű. alezredes, megyei tűzoltósági főfelügyelő kiemelte, hogy a katasztrófavédelem szakhatóságként vesz részt a pirotechnikai termékeket árusító helyek engedélyezésében, ami azt jelenti, hogy az engedélyeket a rendőrség adja ki, ám ehhez szükség van a katasztrófavédelem hozzájárulására.

A sajtótájékoztatón elhangzott: megyénkben 34 helyen lehet ezeket az eszközöket árusítani, a hatóság munkatársai az elmúlt napokban ellenőrizték, hogy az árusító helyek biztonsági szempontból alkalmasak-e arra, hogy ott tűzijátékokat áruljanak. Az ellenőrzés kitért arra is, hogy az árusok rendelkeznek-e érvényes tűzvédelmi szakvizsgával, az árusítóhelyen megvannak-e az előírt tűzoltókészülékek, rendben vannak-e a tűzvédelmi dokumentumok, illetve arra is, van-e a közelben megfelelő oltóvízforrás. Kiemelt szempont ezekben a napokban, hogy milyen mennyiségben tárolnak tűz- és robbanásveszélyes anyagokat, illetve, hogy az árusítóhelyet és környékét ellátták-e a kötelező figyelmeztetésekkel, például dohányozni tilos táblákkal. Mindezek mellett azt is megnézik, hogy az árusítóhely tűzoltóautóva megközelíthető-e.

Ehhez szükséges a katasztrófavédelem hozzájárulása.” Leskovics Zoltán

Négy kategória

Kovács Miklós tű. alezredes, a Mátészalkai Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője a biztonságos termékfelhasználásról beszélt. Elmondta: több pirotechnikai osztályba sorolják a tűzijátékokat.

Fotó: Janics Attila Fotó: Janics Attila ©

Az első kategóriába tartozó eszközök nagyon csekély veszélyt jelentenek környezetükre, 14 évnél idősebbek bármikor használhatják őket. Ilyenek például a tortatűzijátékok. A második pirotechnikai osztályba sorolt eszközök csekély veszélyt jelentenek, azokat 16 évnél idősebbek használhatják. A harmadik csoportba azokat a tűzijátékokat sorolták, amelyeket december 28. és 31. között vásárolhatnak meg a 18 évnél idősebbek, és december 31-én 18 órától másnap reggel 6 óráig használhatják fel. A fel nem használt pirotechnikai eszközöket január 5-ig le kell adni a vásárlás helyén. A negyedik pirotechnikai osztályba a nagy tűzijátékok tartoznak, amelyeket csak pirotechnikus szakember vásárolhat meg és használhat. Az alezredes kitért arra, hogy a termékeken a magyar nyelvű használati útmutatót minden esetben tartsák be a felhasználók, így nemcsak a tűz-, de a balesetveszély is csökkenthető.

– KM –
hirdetés