Az év vadvirágát keresték a túrázók

A kornistárnics nyomában
A kornistárnics nyomában - © Fotó: Hunyadi Tünde
Márokpapi – Az év vadvirágának, a kornistárnicsnak szentelte legutóbbi túráját a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. A látogatók közelebbről is megismerték a növényfajt, s sok egyéb érdekességet hallhattak a Bereg–Szatmári-sík természeti és kulturális értékeiről.

Virág nélkül lepke sincs

– A Márokpapi mellett elterülő kiszáradó lápréthez vezetett utunk, ahol nemcsak az égszínkékben pompázó kornistárnicsokat, hanem már néhány tő virágzó őszi vérfüvet is szemügyre vehettük. A túránk végállomása egy nagy kiterjedésű sziki kocsordos gyep volt, amely hazánk egyik jelentősebb állománya, s még fekete gólyát is láthattunk körözni a levegőben.

– E három növényfaj érdekessége abban rejlik, hogy védett lepkék tápnövényei. A kornistárnics a szürkés hangyaboglárka, az őszi vérfű a vérfű-hangyaboglárka, a sziki kocsord pedig egy éjjeli faj, a fokozottan védett nagy szikibagoly tápnövénye – tájékoztatta lapunkat Hunyadi Tünde túravezető.

Visszaszorulóban van

A év vadvirága, a kornistárnics Európa nagy részén megtalálható, azonban élőhelyeinek kiszáradása és átalakulása miatt mindenütt visszaszorulóban van. Németországban már 1980-ban az év vadvirágává választották, hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint. Jellemző élőhelyei a kiszáradó láp- és mocsárrétek, ahol augusztusban virít.

HP

Címkék: , ,hirdetés