Az idei Oscar-nyertesek

Az idei Oscar-nyertesek
Elképzelte már Ön is, milyen az, tízmilliók szeme előtt elismerést kapni munkánkért? Csillogás, fények és maszk, megeröltető hetek kemény munkája egy film, s annak teljes stábjának élete. Aztán a filmek utóéletéből az elismerés ma kikek jutott?

Képzelt riport… valahol az Üveghegyen túlról, de a bulváron és meglepőn innen, a profizmusból kikanyarítva darabokat izgulhattuk végig a 78. Oscar-díjátadó ünnepség gáláját. Szurkolhattunk a legeknek, amik talán az Önök elképzelése szerint is említésre és mozijegyre alkalmasak… nos idén így alakult az amerikai toplista.

-       Az első szobor a legjobb férfi mellékszereplőnek adatott meg ezen az esten:

George Clooney (három jelöléséből már egy bearanyozódott, a Syriana című filmben nyújtott alakításáért) „Hollywood részese lehetek.”- mondta a 15 kilóval könnyebb és furcsamód meghatottan szemlesütős színészember.

-         Nicole Kidman a stafétát Ben Stiller zöld-embernek adta át, aki a legjobb vizuális hatásokkal teli filmes szakembereket hívta a színpadra: a King Kong varázslóstábját.

-         A 29 éves Rise Witherspoon a „Wallace és Gromit” animációs filmkészítőinek adhatta át a szobrocskát. Két kisgyermeke talán szintén egyet érthetne a döntéssel. (Kár hogy nem a gyerkőcök a döntnökök ez esetben, nem?)

-         A „Six Shooter” a legjobb rövidfilm lett ma este.

-         Aztán az est két legapróbb szereplője, a Csodacsibe sztárjai a színpadon! A legjobb animációs rövidfilm kategóriát a „The moon and the son” nyerte.  

-         Jelmezek, kosztümök diadala az „Egy gésa emlékirataiban”. Derült ki a következő percekben.

-         Ronda, foltos arcú férfi és műszempillás férfiszemek gazdái konferálták be a smink és maszkmesterek legjobbjának járó díjat, amit a „Narnia krónikája” nyert el.

-         Morgan Freeman hatalmas tapsok közepette robogott be a színpadra, s adta át a legjobb női mellékszereplőnek a díját: Rachel Weisz, magyar származású fiatal tehetség rövidre fogott beszédében köszönte a lehetőséget, amiért idősebb színészek megajándékozták a segítségükkel a közös munka során. (The constant gardener)

-         A legjobb dokumentum rövidfilm a „The golden age of Norman Corwin” lett.

-         Charlize Theron a „Pingvinek vándorlását” díjazhatta egy szoborral, a legjobb természetfilm/dokumentumfilm kategóriában.

-         Az év legjobb látványtervezője díj az „Egy gésa emlékiratai” filmnek dukált.

-         A Filmakadémia elnöke jelent meg a színpadon, és beszélt a Katrina hurrikán által letarolt területek újraépítéséről. Majd bekonferálta Salma Hayek-et, aki „sok beszédnek sok az alja” alapon máris átadta a szót Isac Perlman-nek és hegedűjének, hogy a művész fülünknél fogva vezessen minket az öt kiválasztott filmzenén át. A győztes Alberto Iglesias műve a „Brokeback mountain” betétdala lett. „Argentina muchos gracias!„

-         Az év legjobb hangkeverői díját „King Kong” nyerte.Őrületes szakma ez…”- jellemezte az egyik készítő, s bocsánatot kér édesanyjától, hogy jobbra nem futotta. Kedves.

-         Robert Altman rendező életműdíjat vehetett át a tomboló közönségtaps közepette. Az est legmeghatóbb pontja ez. Egy harmincas éveiben járó fiatal hölgy szívével élhet ő, amiért most is köszönetet mond a rendezőóriás, s viccet belecsempészve késeinek tartja az elismerést éppen ezért.

És még nincs vége…

Ajjajj, az Oscar életében első rap-zenéjét és koreográfiáját (bocsánat, olyan nincs is…), szóval valami rap cuccal oldják az est egyetlen igazi, megható pillanatát… semmilyen ez, sőt, rontja a hangulatot. Még jó, hogy színészek ülnek a nézőtéren… így nyert a produkció. Csak így. Őszintén szólva nem túl izgalmasra sikeredett az idei gála… sem Stomp, sem valódi könnyek, zokogás… de még hátha, hova sietek???

Tévedtem… itt a vége, nekem.

– Az idei legjobb filmzene üzenete a “rap-magasságoknak” szól… levegőt veszek és iszom valamit, elnézést. A “Brokeback mountain” filmzenéjéről van szó.

– A legjobb hangvágás és a legjobb hangkeverés díja is a “King Kong” készítőinek járt.

-         A legjobb külföldi film a „TSOTSI” lett.

-         A legjobb filmvágás kategória nyertese: „Ütközések”.

-         A legjobb férfi mellékszereplője idén a Capote-ről szóló filmből Philip Seymour Hoffmann lett.

– A legjobb operatőr idén az Egy gésa emlékiratai film Dion Bebee-je lett.

– A csinosnak nem kimondott transzfesztita és a bájos fiatal lány, vagy a remek Judi Dench versengett többek között a legjobb női főszerep díjáért ma este. De Reese Witherspoon, valljuk be abszolút nem meglepetésként vihette haza a szobrot.

-         Az adaptált forgatókönyvek legjobbika a “Brokeback mountin”, míg a legjobb eredeti forgatókönyv díja az “Ütközések” című film története lett.

-         A legjobb film kategória díjátadója Jack Nickolson, aki maga már hatalmas ovációt zsebelt be megjelenésével… talán meglepetésnek tekinthető a Crash, vagyis az Ütközések című film első helye, amely a szeretetről, toleranciáról próbál átcsepegtetni valamit a nyitott filmnézők fejébe.

-         A legjobb rendezőnek a kétszeresen díjazott Tom Hanks adta át a szobrot. A Túl a barátságon című film, vagyis a „Brokeback mountain” Ang Lee-vel a homoszexualitásról mesél el egy, a nagyérdeműnek is talán megemészthető történetet. A döntnökök így gondolták odaát.

Nos a hangos lekeverések és unalmas pár óra után valóban csak annyit érezhet az ember, saját ítélőképességére eztán is szüksége lesz, ha jót, jobbat akar látni a mozikban, mint amit az összevágott beharangozó reklámfilmek sugallnak. A gála nem tett hozzá többet az élményhez, a várakozáshoz, mint amennyit vártunk.

Szép reggelt, napsütötte márciust Önöknek!

A
hirdetés