Az IMF szerint elszabadulhat a hiány

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) becslése szerint a bruttó hazai össztermék (GDP) 10-11 százalékát is elérheti az államháztartás hiánya 2006-ban, ami majdnem a kétszerese lenne a kormányzat által előrejelzettnek. Az IMF ezért erőteljes költségvetési kiigazítást javasol.

Az ügyvezető és kijelölt pénzügyminiszter a jövő hétre ígéri az intézkedések bejelentését, jelezve: nem mindenben értenek egyet a valutaalap megállapításaival.

A költségvetés szükséges kiigazításának mértéke nagyobb lehet, mint amivel a kormány jelenleg számol – közölte az IMF európai főosztályának igazgatóhelyettese a szokásos éves konzultáció utáni sajtótájékoztatón, kedden a Pénzügyminisztériumban. Ashoka Mody azt mondta: 7 százalékos fiskális kiigazításra van szükség az euró bevezetéséhez elengedhetetlen maastrichti kritériumok eléréséhez.

Az IMF szerint a jelentős fiskális kiigazítás akkor lesz sikeres, ha elsősorban a kiadáscsökkentésen alapul. A kormányzati szférát, az egészségügyet és az oktatást érintő intézkedések mellett bátrabb lépésekre van szükség a jóléti rendszerek területén is – közölte a valutaalap illetékese. Az IMF javasolja egyebek mellett a nyugdíjkorhatár folyamatos emelését, a 13. havi nyugdíj eltörlését az újonnan nyugdíjba menőknél, szigorúbb szabályokat a rokkantsági nyugdíj odaítélésében és a korkedvezményes nyugdíjformák kiiktatását. A valutaalap szerint a lakástámogatási rendszer megszüntetése egyszerre segítene a költségvetés helyzetén és a lakosság megtakarítási hajlandóságán.

A kiadáscsökkentés mellett a bevételek növelését is elengedhetelennek tartja az IMF. Ennek érdekében az adóalap szélesítését, az adókedvezmények eltörlését és az adóigazgatás erősítését javasolják. Az IMF mindemellett szorgalmazza egy szélesebb körű ingatlanadó bevezetését, a nyugdíjak megadóztatását és a kamatadó bevezetését. Az IMF az áfakulcsok egységesítését is indokoltnak tartja.

Veres János ügyvezető pénzügyminiszer közölte: az új kormány a jövő héten jelenti be a kiigazításhoz szükséges lépéseket, amelyek kialakításában figyelembe veszik az IMF javaslatait is. Veres elismerte az érdemi lépések fontosságát, ugyanakkor hozzátette: az IMF megállapításai nem minden esetben fedik a kormány álláspontját.
hirdetés