Nyíregyháza hírei

2013.05.06. 14:53

Felbosszantja az Éjjel-Nappal (hibázó) Budapest

Nyíregyháza - A Szép Magyar Beszéd Verseny különdíjas Kazinczy-jelvényese megreformálná a hazai tévéműsorokat.

Nyíregyháza - A Szép Magyar Beszéd Verseny különdíjas Kazinczy-jelvényese megreformálná a hazai tévéműsorokat. A Kazinczy-jelvény arany fokozatát vehette át nemrégiben a Szép Magyar Beszéd Verseny tiszántúli fordulóján nyújtott kiváló teljesítményéért Kovács Dorina. A Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény végzős diákja lapunknak elmondta: a megyei fordulóban elért siker után egyenes út vezetett a Kisújszálláson rendezett országos döntőbe. A kitüntetést a Kazinczy-díj Alapítvány – Péchy Blanka emlékére Kuratóriuma ítélte oda.

– Közel hetven diák vívott szópárbajt a 3 napos Kazinczy versenyen. A bronz minősítések mellett 16 arany fokozatú elismerés és számos különdíj született. Én az Észak-alföldi régió legjobbjaként különdíjat is kaptam az „aranyos” jelvény mellé. Az előre begyakorolt és az ott kapott, ismeretlen szöveg előadása is nagyon jól sikerült annak ellenére, hogy legalább félszáz kritériumra kellett figyelnem. A verseny jól szervezett, az ellátás kitűnő, a szabadidős és kulturális programok pedig élménydúsak voltak. Hálás vagyok a magyartanáromnak és osztályfőnökömnek, Gazdag Károlynénak, hogy ösztönzött, bátorított és segített a felkészülésben – mondta Dorina.

– Szeretem a nyelvtant és a szépirodalmat, de nem vagyok „könyvmoly”. Borzasztóan idegesít viszont, amikor a népszerű tévéműsorokban, amilyen például a Barátok közt vagy az Éjjel-Nappal Budapest, helytelenül beszélnek, lejáratják a magyar nyelvet, mert ezzel tömegeknek mutatnak rossz példát! Kiráz a hideg, amikor a pestiek határozott névelőt tesznek a keresztnevek elé, feleslegesen használnak idegen szavakat, ráadásul azokat is rosszul... Imádom hallgatni ugyanakkor a Rakamazon élő nagymamám régies kiejtését, különleges beszédét. Lehet, hogy Kazinczy belekötne egy-két szavába, én biztosan nem fogok! – tette hozzá az apáczais diák.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!