Az “intelligens” Nyíregyháza befektetési lehetőségei mutatkoztak be Rómában

Akt.:
Az “intelligens” Nyíregyháza befektetési lehetőségei mutatkoztak be Rómában
© Illusztráció: google
Róma, Nyíregyháza – Európai szinten kiemelkedő digitális fejlettségűnek számít Nyíregyháza városa, amely különböző területeken kínál befektetési lehetőségeket az olasz vállalkozók számára, hangzott el a Smart City Nyíregyháza című fórumon Rómában hétfőn.

A megyei jogú város a Digitális Magyarország fejlesztési program keretében Nyíregyházán működő smart projekteket mutatta be a mobilitás, az életminőség javítása, tehát az egészségügy és az oktatás terén, valamint az e-government elektronikus közigazgatásban. A Római Szerződések 60. évfordulóján Rómában rendezett EU-csúcstalálkozó miatti nemzetközi érdeklődést is kihasználva népes hallgatóság kísérte Nyíregyháza bemutatkozását a római magyar nagykövetséggel együttműködésben rendezett találkozón.

Nyíregyháza nyitott város – hangsúlyozta Kovács Ferenc polgármester, aki nem csak a város gazdasági lehetőségeiről, hanem kulturális, idegenforgalmi kínálatáról és mindennapi életéről is beszélt. Elhangzott, hogy a kreatív és innovatív fejlesztések a turizmusban is meghozták az eredményt: a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma évről évre növekszik, tavaly elérte a csúcspontot.

A konferenciát követő kétoldalú üzleti megbeszéléseken (B2B) olasz vállalkozók máris jelezték szándékukat, hogy személyesen ismerjék meg Nyíregyháza befektetési lehetőségeit – tájékoztatott a nagykövetség külgazdasági szakdiplomatája, Hagymási Tünde.

A fórumon Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos kijelentette, ha magyarországi befektetésről van szó, minden Nyíregyháza mellett szól. Egyrészt a városban dolgozó magyar kis- és középvállalkozások, valamint nagy cégek komoly teljesítménye miatt, de jelentős multinacionális vállalkozások is dolgoznak a térségben. Nyíregyháza felsőoktatási képzése, a térség jó közlekedése és infrastruktúrája szintén előnyt jelent. “A 21. században azonban az számít leginkább, hogy Nyíregyháza digitális szempontból is élen jár Európában” – mondta Deutsch Tamás.

Hozzátette, hogy a nyíregyházi Smart City program sikeréből tanulva az idén további városokban, vagy akár nagyobb térségben indítanak hasonló projekteket, és a programhoz csatlakozó városok polgármesteri hivatalainak dolgozói elsőként részesülnek digitális képzésben.

A találkozó díszvendége, Franco Frattini volt olasz külügyminiszter, korábbi EU-biztos, aki Magyarország 2004-es EU-belépésekor az olasz diplomáciát vezette.
A találkozón jelen volt a nyíregyházi születésű Csedreki László atomkutató.

Nyíregyháza tavaly a Rómában rendezett Maker Faire (Alkotók Vásárán) nemzetközi innovációs találkozón hívta fel magára a figyelmet a nyíregyházi SZC Bánki Donát Műszaki Középiskola diákjai által bemutatott intelligens tűzoltózubbony által, amely díjazott innováció lett.

– MTI –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés