Az iraki kormányfő előterjesztette megbékélési tervét

Irak keményvonalas síita miniszterelnöke, Núri Maliki vasárnap a parlament elé terjesztette régóta várt megbékélési tervét, amelynek az a célja, hogy véget vessen az országban dúló erőszaknak.

A 24 pontos terv amnesztiát ígér bizonyos felkelőknek, de azoknak nem, akik civilek elleni akciókban vettek részt. A terv szerint lefegyvereznék a különböző pártokhoz, illetve felekezetekhez tartozó miliciákat, és megerősítenék az iraki biztonsági erőket, mielőtt a bagdadi kormány venné át a hatalmat a nemzetközi koalíciótól.

Külföldi elemzők ugyankkor aggállyal fogadják, hogy a terv éppen azokkal nem keresi a megbékélést, akik a felkelés mögött állnak, vagyis a radikális iszlamistákkal. Ezek közül sokan nem is irakiak, és Irakot egy új iszlám birodalom központjává szeretnék tenni.

Az iraki kormányfő megbékélési terve új bánásmódot ígér a Baath párt azon tagjainak, akiket a 2003-as amerikai vezetésű külföldi invázió szorított ki a közéletből. Sokak szerint éppen az ilyen Baath-párti vezetők és a megdöntött Szaddám Husszein feloszlatott hadseregének tisztjei állnak szakértőként, irányítóként a felkelők bizonyos csoportjai mögött.

A terv gesztusokat ígér a szunnitáknak, akik Szaddám idején a társadalmi vezető szerepet játszottak, most viszont háttérbe szorultak. Amennyiben nem követtek el súlyos bűncselekményeket, akkor amnesztiát és kártérítést kapnak.

Ugyancsak kárpótlást kapnak azok, akiket Szaddám megdöntése óta az amerikai vagy az iraki fegyveres erők bebörtönöztek vagy megöltek.
hirdetés