Az LMP konkrét válaszokat vár a kormánytól a szociális ellátórendszer várható átalakításáról

Budapest, 2012. április 22., vasárnap (MTI) – Az LMP szerint a szociális ellátórendszer várható átalakítása kapcsán nem látni, “hogy lesznek-e valódi reformok vagy csak a koncepciótlan államosítás folytatódik tovább”, a párt Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől várja a “kielégítő tájékoztatást” – közölte a párt vasárnap az MTI-vel.

Szél Bernadett és Vágó Gábor LMP-s országgyűlési képviselő közleményében az olvasható: április közepén nyilvánosságra került egy kormányhatározat, amely szerint Réthelyi Miklósnak szűk határidőn belül a teljes szociális rendszer átalakítására vonatkozó javaslatait le kell tennie a miniszterelnök asztalára. A miniszter szerint a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci rehabilitációja terén a kormány nincs elmaradásban, “az LMP ezt vitatja”.

Mint kifejtették: két éve késik az a foglalkoztatáspolitikai koncepció, amelynek kidolgozására a kormány 2010 augusztusában létrehozta a fogyatékosügyi miniszteri biztosi pozíciót, ahogy az Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásáról szóló jelentést is már “időszerű lenne” az Országgyűlés elé terjeszteni, de arról sincs konkrét információ, hogy a munkaerőpiacra visszaterelt rokkantak foglalkoztatását a kormány milyen szolgáltatásokkal és ösztönzőkkel segíti elő.

Az LMP szerint azt sem tudni, milyen célt szolgál annak a központi adatbázisnak a kiépítése, ahova a szociális szolgáltatásokat igénybe vevő állampolgárok adatait töltik fel, nem tudni például “mit ért nyomonkövetés alatt a minisztérium” – tették hozzá.
hirdetés