Az MNB 27 millió forintra bírságolta a Safis-EVO Zrt.-nek

Budapest – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 27 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Safis-EVO Zrt.-re visszafizetendő pénzeszközök nyilvánosságtól történő engedély nélküli elfogadása miatt. A társaság visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen kínált – nyereség részesedési jogként reklámozott – befektetési lehetőséget ügyfeleinek – közölte az MNB csütörtökön az MTI-vel.

A jegybank véglegesen megtiltotta, hogy a társaság az MNB engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezzen.

Vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a társaság által több ezer magyar ügyfélnek – így különösen webáruháza vásárlóinak – elektronikus levélben kínált befektetési lehetőséget. A társaság különböző start-up cégek, magyar feltalálók által fejlesztett világraszóló öko-találmányok – például zéróponti víz, tűzálló fa, Rubik-kocka méretű kazán – piacra vitele céljából gyűjtött forrást – írták.

A társaság által kínált konstrukcióban a befektetők a Safis Befektető Társaság Bt. üzletrészeivel megegyező (kültagi pozícióban megtestesülő) úgynevezett nyereség részesedési jogot szerezhettek a Safis-EVO Zrt. által (beltagként) létrehozott Safis Befektető Társaság Bt.-ben. Az esetlegesen kilépő kültagok számára a Safis-EVO Zrt. 3 év elteltével a nyereség részesedési jog 120 százalékos áron történő visszavásárlását ígérte.

A jegybank közölte: a nyereség részesedési jog a hatályos magyar jogszabályok által nem ismert jogintézmény. A Safis-EVO Zrt. látszólag nyereség részesedési jog értékesítésére irányuló tevékenységéről az MNB megállapította, hogy valójában visszafizetési kötelezettség vállalása mellett üzletszerűen fogadott el betétnek nem minősülő visszafizetendő pénzeszközöket ügyfeleitől. A társaság ugyanakkor pénzügyi szolgáltatási tevékenység végzésére nem rendelkezik és nem is rendelkezett engedéllyel.

Közölték: a döntés semmilyen formában nem érinti a Safis-EVO Zrt. ügyfeleivel szemben fennálló, esetlegesen már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét.

A bírságösszeg meghatározásánál az MNB egyebek mellett kiemelt súllyal értékelte, hogy a társaság a korábbi ideiglenes eltiltó végzés ellenére is folytatta jogosulatlan pénzügyi tevékenységét. A jegybank eljárása során – több bűncselekmény gyanúja miatt – rendőrségi feljelentést is tett és a társaság törvénysértő működése miatt több alkalommal törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az illetékes cégbíróságnál.

– MTI –
hirdetés