Az MNB 79 millió forintra bírságolta az Erste bankcsoportot

Budapest – A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a feltárt jogsértések és hiányosságok miatt az Erste Bank Hungary Zrt.-re (Erste Bank) 74,4 millió forint bírságot szabott ki, az Erste Lakáslízing Zrt.-t 2,2 millió forint, az Erste Jelzálogbank Zrt.-t és az Erste Lakástakarékpénztár Zrt.-t pedig egyaránt 1,2 millió forint bírság megfizetésére, valamint a szabálytalanságok megszüntetésére kötelezte – közölte az MNB a honlapján csütörtökön.

Kiemelték, a feltárt jogsértések nem hordoznak rendszerkockázatot és nem veszélyeztetik a bankcsoport megbízható működését.

A közlemény szerint az MNB az április 1. és június 6. között végzett vizsgálatában megállapította, hogy az Erste Bank egyes belső szabályzatai nem teljesen feleltek meg a jogszabályi elvárásoknak. Mulasztások voltak például a bank szabályzat-felülvizsgálati, hitelképesség vizsgálati, értékvesztés-képzési, ügyfél minősítési, fedezet nyilvántartási- és kezelési, illetve problémás ügykezelési gyakorlatában, valamint a vállalati hiteladminisztrációnál és egyes fogyasztási hitelek szerződéses dokumentációjában is.

A jegybank mindezeken felül jogsértő hiányosságokat tárt fel az Erste Banknál a számvitel, az adatszolgáltatás, a tőkekövetelmény-számítás és a csalásmegelőzés, valamint az informatikai biztonság területén. Problémát találtak a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenységnél is.

Az MNB az Erste Lakáslízing, az Erste Lakástakarékpénztár és az Erste Jelzálogbanknál az informatikai biztonság területén azonosított jogsértő hiányosságokat.

A jegybank az Erste Bankkal szemben megállapított bírság összegét a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében megállapított jogsértések számával, a bank piaci súlyával és több jogsértés átfogó jellegével indokolta. Enyhítő körülményként értékelték a bank együttműködő magatartását, illetve a jogsértések megszüntetésére tett azonnali és tervezett intézkedéseiket.

– MTI –
hirdetés