Az MSZP támogatja a 20 millió forint alatti vagyonnál az örökösödési adó eltörlését

A szocialista frakció bizonyos módosításokkal kész támogatni az MDF örökösödési adó eltörlésére vonatkozó javaslatát – mondta Lendvai Ildikó az MSZP választmány szombati ülése után.

Az adó teljes megszüntetésével nem értenek egyet, de azzal igen, hogy az egyenes ági örökösöknek 20 millió forint örökség alatt ne kelljen adót fizetniük – tette hozzá.

A párt frakcióvezetője hangsúlyozta: az adó-, és költségvetési törvények parlamenti szavazásánál nem támogatnak majd semmilyen hazardírozó módosító javaslatot, olyat, amely növeli a hiányt. Igent mondanak viszont minden indítványra, amely igazságosabbá teszi a terhek elosztását, amely élénkíti a gazdaságot, amely a munkahely-teremtésekhez vezet.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter nyomatékosan kijelentette: lényeges változások kellenek ahhoz, hogy Magyarország erősebben kerüljön ki a válságból, mint ahogy belekerült, mert különben csak folytatódik a 18 éve tartó “evickélés”.A miniszter kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy múlt héten összesen 1460, előző héten pedig 1400 fős csoportos létszámleépítést jelentettek be a munkaadók. A kormánynak azonban van terve arra, hogyan segítse célzott támogatással, válságkezelő alappal 100 ezer munkahely megtartását és 20 ezer új létesítését.

Bajnai Gordon azt is elmondta: a választmányi ülésen hosszú vita alakult ki a válságkezelésről, azonban a testület alapvetően egyetértett azzal a 6 pontos csomaggal, amelyet a kormány már a gazdasági csúcson ismertetett. Tehát támogatják az uniós források gyorsított megnyitását többek között az építőipar és a nagy beruházások területén is. Szintén egyetértés van arról, hogy a kormánynak olyan intézkedéseket kell hoznia, amely erősíti a versenyképességet, rendbe teszi a pártfinanszírozás kérdését, kifehéríti a gazdaságot és letöri a korrupciót – tette hozzá.

Lendvai Ildikó elmondta: a szocialista frakció felhatalmazást kapott a választmánytól az adó-és költségvetési szavazásokhoz, amelyeknél két vezérlőelv szerint döntenek majd az MSZP-s országgyűlési képviselők, a felelősség és a védelem elve szerint. A frakcióvezető példaként említette, hogy biztosan megszavazzák a Robin Hood adóval kapcsolatos törvénymódosításokat és azt is, hogy a költségtérítések adómentessége megszűnjön. Hozzátette: ennél az utóbbinál felmerült, hogy a párt név szerinti szavazást kér majd.

A frakcióvezető azt is elmondta: a választmány javaslatára ismét ötpárti egyeztetést kezdeményeznek a pártfinanszírozásról és az önkormányzati reformról.

Kérdésre válaszolva Lendvai Ildikó azt is elmondta: az örökösödési adó teljes eltörlését nem támogatta az MSZP, viszont azzal egyetért, hogy az egyenes ágiaknak 20 millió forint örökség alatt ne kelljen adót fizetniük. Ha nem szavazná meg a parlament az MSZP indítványát a képviselők költségtérítésének 15 százalékos átalányadóztatásáról, akkor a szocialisták igent mondanak az MDF hasonló javaslatára. Egy másik kérdésre reagálva hozzátette: bár nincs megállapodás a költségvetés megszavazásáról, reméli, hogy az SZDSZ támogatni fogja azt, hiszen a plafontörvény elfogadásával az MSZP és az SZDSZ valójában a fő számokban már megegyezett.

Simon Gábor a választmány elnöke az ülés utáni tájékoztatón elmondta: az MSZP választmány zárt ülésén Szekeres Imre, a párt elnökhelyettese beszámolt többek között arról, hogy a hosszútávú választási időszak kezdődik, amelyben a hangsúly a baloldali értékek megerősítésén lesz. Az elnök szerint izgalmas, érdemi vita volt, amelyből kiderült az MSZP választmánya érdemi partnere a kormánynak.

Kapcsolódó cikkek:

  • Fekete zászlók, mécsesek a General Electric győri gyára előtt
  • Csontos Jánost mélyen megrendítette a tragédia
  • MDF: sávhatár-növelés, ÁFA-emelés  • hirdetés