Az oktatás hálás befektetés

Akt.:
Szalagvágás után: dr. Simon Miklós, dr. Vitályos Eszter és Vilmos István
Szalagvágás után: dr. Simon Miklós, dr. Vitályos Eszter és Vilmos István - © Fotó: Pusztai Sándor
Vállaj – Négy önkormányzati épületet korszerűsítenek 113 millió forint uniós forrásból az 1300 lakosú Vállajon.

– Nyolc éve járok ebbe a suliba, jó látni, milyen sokat fejlődött, szépült az elmúlt időszakban, így még nehezebb szívvel ballagok majd tovább jövőre a mátészalkai Baross László Mezőgazdasági Szakközépiskolába, ahol mezőgazdasági gépésztechnikus szakon szeretnék tanulni – mesélte Harcsa Gábor, a Mérk–Vállaj Német Nemzetiségi Általános Iskola Vállaji Tagintézményének végzőse a pénteki ünnepélyes intézményátadás előtt.

Amíg a rendezvény egyik főelőadójára, dr. Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárra vártunk, a Fábiánházán lakó fiatalember azt is elárulta: szerinte sokkal szebb és szerethetőbb lett a közel 60 fős iskola. – Őszintén szólva, mi az új ablakoknak, ajtóknak és radiátoroknak örülünk a legjobban, tavaly ilyenkor ugyanis sokkal hűvösebbek voltak a tantermek, most pedig „fürdünk” a melegben, a felszerelt napelemeknek köszönhetően viszont ezt olcsón „megússzuk”.

Októberben költöztek be

A folyosókon és a tantermekben járva egyszerre köszöntött ránk a múlt és a jövő: a tablókról az egykori diákok vidám mosolya, az interaktív táblák láttán pedig a XXI. század modern oktatástechnikája. – Az energetikai korszerűsítés keretében megújult az iskola külső homlokzata, a szakemberek nyílászárókat cseréltek, szigeteltek, korszerűsítették a fűtési rendszert, új kazánokat telepítettek. Az elhúzódott kivitelezési munkák miatt az idei tanév első hónapját külső helyszínen kezdte az alsó és a felső tagozat, október elejétől pedig már ebben a megújult iskolaépületben folytattuk az oktató-nevelő munkát – mondta el Vilmosné Horváth Ildikó, a tagintézmény vezetője.

– A régi oktatási épületet a rendszerváltás idején tornateremmel bővítették, azóta nem történt komolyabb fejlesztés a vállaji intézményben – egészen mostanáig. A 2007 óta társulásban, 2013-tól állami fenntartásban működő iskola ma szebb és energiatakarékosabb, mint valaha, a 113 millió forintos energetikai beruházás keretében pedig további önkormányzati épületeket korszerűsítenek Vállajon – tájékoztatott Vilmos István, a község polgármestere.

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke elismerően szólt a település közösségi erejéről, eredményeiről, hangsúlyozva: a jövő záloga itt is a jó oktatás és a tenni akarás. Pesti Béla László, a mátészalkai tankerület igazgatója megerősítette: a diákoknak immár megfelelő körülmények között adhatják át a kincset érő tudást a pedagógusok.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő rámutatott: a most megvalósult energetikai beruházás valójában egy 6 milliárd forint összköltségű, 13 iskola, 6 óvoda és 6 bölcsőde megújulását tartalmazó fejlesztési csomag része a választókerületben, nem beszélve a tankerületi beruházásokról.

Nem kidobott pénz!

– A gyermekek támogatására, iskolafejlesztésekre egyetlen fillért sem szabad sajnálni, hazánk minden településén meg kell teremteni a diákok és a tanárok számára a XXI. századi tanulás és tanítás lehetőségét – jelentette ki ünnepi beszédében dr. Vitályos Eszter. Az államtitkár a településnek nyújtott 113 milliós vissza nem térítendő támogatásra is célozva hozzátette: a polgári kormány sokféle programmal, intézkedéssel támogatja a családokat, az oktatás ügyét.
hirdetés