Az olvasó kérdez

Fizethetek-e három részletben?

A személyi jövedelemadó bevallásom most készült el, és kiderült, hogy még több mint 90.000 Ft adókötelezettségem van. Számunkra ez igen magas összeg, mivel négy gyermeket nevelünk, és a feleségem jelenleg munkanélküli. Azt szeretném, ha három részletben fizethetném be az elmaradt adót. Hol és milyen formában kérvényezhetem ezt? Olvasónk kérdésére az Apeh Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságon a következő választ kaptuk:

– Fizetési halasztás és részletfizetés az adózó kérelmére engedélyezhető akkor, ha a fizetési nehézség a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható. Továbbá, ha a probléma átmeneti jellegű, tehát az adó későbbi megfizetése valószínűsíthető. A kérelmet az Apeh Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága Fizetési Kedvezmények Osztályának címezve kell benyújtani, 2200 Ft illeték megfizetése mellett.

Lehet egy csekkel több?

 Adómentes természetbeni juttatásnak minősül a kifizető által a magánszemélynek a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott, névre szóló üdülési csekk ellenértékéből adott engedmény, amely – több kifizető esetén is – legfeljebb évente az adóév első napján érvényes minimálbér havi összegének megfelelő lehet (2006-ban 62500 Ft). Akár egy egész család részesülhet adómentes üdülési csekk-juttatásban valamelyik családtag munkáltatója által. Amennyiben a minimálbér havi összegét meghaladóan kap egy magánszemély üdülési csekket, a 62500 Ft feletti rész adóköteles természetbeni juttatásnak minősül, mely után az azt juttatónak keletkezik adó, társadalombiztosítási járulék illetve százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége.
hirdetés