Az öngyilkosságnak vannak figyelmeztető jelei, amiket komolyan kell venni

Akt.:
z öngyilkosságok 60–70 százalékát depresszió miatt követik el
z öngyilkosságok 60–70 százalékát depresszió miatt követik el
Nyíregyháza – Nincs egy pillanat alatt elhatározott és végrehajtott öngyilkosság. Az erre készülő magatartása megváltozik tettét megelőzően, akár hetekkel korábban megjelennek olyan jelek a viselkedésben, amelyek az empatikus hozzáértő számára figyelemfelkeltők, ezek a lényegüket tekintve segítségkérések a világ felé.

Tragikus baleset történt egy héttel ezelőtt, kedden Kemecsén. A település határában, a nyílt vasúti pályán vonat gázolt el egy fiatalt. A sínekre lépő 21 éves lány életét vesztette. Rajta már nem segíthettek, azonban pénteken a Tokaji úti vasúti átjárónál a rendőröknek időben sikerült megakadályozni, hogy egy 26 éves férfi a robogó szerelvény kerekei között lelje halálát.

Kiszolgáltatott, magányos

– Életének bizonyos pillanataiban majdnem minden fiatalt megérint a halál és az elmúlás gondolata, melyhez öngyilkossági fantáziák társulhatnak, a legtöbbjüknél szerencsére ezek nagyon távol maradnak a megvalósítástól – mondta kérdésünkre Lupák Éva, akit az öngyilkosságok lehetséges okairól, az erre figyelmeztető jelekről kérdeztük. – Akár valóban meg akar halni, akár nem, az öngyilkosság gondolatát vagy annak kísérletét is nagyon komolyan kell vennünk, mivel ez arra utal, hogy a fiatal mélységesen tehetetlennek, kiszolgáltatottnak, esetleg magányosnak érzi magát – hangsúlyozta a pszichológus, és hozzátette: bár sejtik, hogy az impulzivitásnak, a hirtelen, meggondolatlan cselekedeteknek, a rendszerint veleszületett hajlamnak fontos szerepe van a végrehajtott öngyilkosságokban, kizárólag ez nem tehető felelőssé érte.

– Léteznek társadalmi, családi, egyéni és biológiai jellemzők, melyek növelik az öngyilkosság bekövetkezésének lehetőségét, de inkább az mondható, hogy minél több kockázati faktor ismerhető fel az egyén életvezetésében és környezetében, annál nagyobb az öngyilkossági kísérlet és a befejezett öngyilkosság valószínűsége – fogalmazott a szakember. Megjegyezte azt is: a szerotonin (hétköznapi nevén boldogsághormon) alacsony szintje összefüggést mutat az öngyilkossági gondolatokkal, a depresszióval és a bántalmazással is, mert a bántalmazott szerotoninszintje kimutathatóan alacsonyabb az átlagosnál.

A társadalmi tényezők közül Lupák Éva kiemelte a média szerepét is.

– Amikor úgy számolnak be népszerű emberek haláláról vagy öngyilkosságáról, hogy tettét valamilyen módon vonzóvá teszik, minden esetben növelik az esélyét annak, hogy a modellkövetés megjelenik – mutatott rá a pszichológus. – Rizikófaktort jelenthet a rossz, konfliktusokkal terhelt, érzelmileg nem megfelelő biztonságot nyújtó családi háttér, illetve az egyéni tényezők közül a negatív énkép, magányosság, reménytelenség és izoláció.
Figyeljünk a változásokra!

– Nincs egy pillanat alatt elhatározott és végrehajtott öngyilkosság. Az erre készülő magatartása megváltozik tettét megelőzően, akár hetekkel korábban megjelennek olyan változások a viselkedésben, amelyek az empatikus hozzáértő számára figyelemfelkeltők, ezek segítségkérések a világ felé – magyarázta a szakember. – Miközben szociálisan visszahúzódik, eltávolodik a szülőktől is, a halálról szívesen kezdeményez beszélgetést. A halál nem célként, hanem a szenvedésektől megszabadulás lehetséges módjaként érdekli.

Alapvetően megváltozik a karaktere annak, akit az öngyilkosság gondolata foglalkoztat. – A kifelé kedves, mozgékony személy visszahúzódóvá, morcossá, magányossá válik, nem hajlandó a kapcsolatfelvételre. És a fordítottja is igaz lehet. A visszahúzódó, csendes emberek nagyon erőszakosakká, ingerlékenyekké, agresszívakká válnak, kockázatos dolgokat tesznek, például alkoholhoz vagy droghoz nyúlnak, veszélyesen vezetnek – sorolta Lupák Éva.

Előfordul, hogy amikor valamilyen negatív esemény miatt csapdában vagy reményvesztettnek érzi a helyzetét, önmagát bántalmazza, például cigarettacsikk-égetés nyomai, vágások jelennek meg a bőrén, s arra is oda kell figyelni, ha gyanús mondatok hangoznak el: „Legjobb lenne nem élni”, „Nemsokára megbánják, hogy így bántak velem”.

– Ha a családtagunkon, barátunkon hasonló jeleket veszünk észre, mindenképpen szakmai segítséget kell kérni. Nagyon fontos, hogy a szülők, rokonok, barátok meghallgassák a gondokkal küzdő, reményvesztett szerettüket, biztosítsák arról, hogy együtt, közösen meg tudják oldani a problémákat – emelte ki a közvetlen környezet fontos szerepét a pszichológus.

KM-BM


Szomorú statisztika

– Az elmúlt öt év alatt 25 százalékkal javult az öngyilkossági statisztika, a legutóbbi adatok alapján 2015-ben 1870-en vetették el életüket, míg 2010-ben ez a szám még 2492 volt. Ha még jobban visszamegyünk az időben, harminc éve csaknem 5 ezren követtek el öngyilkosságot, ami a lakosságszámhoz mért arányával a szomorú világelsőséget jelentette Magyarországnak. A javuló tendencia ellenére hazánk még mindig az európai öngyilkossági lista első három helyezettje között van Litvániával és Szlovéniával közösen; az öngyilkosságok 60–70 százalékát depresszió miatt követik el – írta a weborvos portál tavaly októberben.


Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!


Forrás: nyiregyhaza.hu
Kemecse - Egy 21 éves fiatalt elgázolt az érkező vonat kedden Kemecse külterületén a nyílt vasúti pályán. Sajnos, már nem lehetett rajta segíteni, a helyszínen életét vesztette a valószínűleg öngyilkossági szándékkal sínekre lépő lány. Figyeljünk önmagunkra és a környezetünkben élőkre...

Illusztráció
Nyíregyháza - A Nyíregyházi Rendőrkapitányság munkatársai biztonságba helyezték a 26 éves férfit. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába egy édesapa tett bejelentést 2017. július 28-án délben, mely szerint fia öngyilkossági szándékkal elindult a N...
hirdetés