Az önkéntesek tudják, hogy mivel segíthetnek igazán

Akt.:
A Magyar Vöröskereszt megyei önkéntesei elismeréseikkel kezükben
A Magyar Vöröskereszt megyei önkéntesei elismeréseikkel kezükben - © Fotó: Dodó Ferenc
Vásárosnamény – Május 8. a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold napja, a szolidaritás ünnepe.

– Itt az ideje értékelni az önkéntességet – hangzott el a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének világnapi ünnepségén pénteken Vásárosnaményban, ahol a nemzetközi humanitárius segélyszervezet önkénteseinek tevékenységét ismerték el. A mai világban nagyra értékelendő, ha önként, feltétel nélkül segítünk másokon, emberiességből jelesre vizsgázunk – hangsúlyozta Gurály Edina, a Vöröskereszt megyei igazgatója, majd hozzátette: az önkéntesek nem hárítanak, mondván, „Ez nem az én problémám, ugyan mit tehetnék én?”, hanem megtalálják a segítségadás módját.

– A munkánkat a bázisiskolákon keresztül korán megismerhetik a fiatalok, s csatlakoznak hozzánk – mondta a megyei igazgató. A díjazottak köszöntése után megrendezték a 47. megyei elsősegélynyújtó versenyt, amelyen két felnőtt, öt ifjúsági és hat gyerek csapat mérkőzött meg, a 23. megyei csecsemő- és kisgyermekgondozási versenyen pedig hét csapat indult.

– Mióta ember él a földön, mindig voltak háborúk. Harc és küzdelem, amikor az összecsapások helyszíne pokollá vált, s a háborúban sérült embereknek gyors és feltétel nélküli segítségre volt szükségük. Henry Dunant, svájci üzletember 1859-ben a solferinói csatában látva a véres küzdelemben elesetteket, kereste a lehetőséget, hogyan segíthet – idézte fel a nemzetközi humanitárius segélyszervezetnek, a Vöröskereszt alapításának történetét dr. Pataki Piroska, az országos elnökség tagja. – Így indult az eszme, amelynek hatására mostanra önkéntesek munkája hálózza be a világot – mondta. Azóta, a háromszoros Nobel-békedíjas szervezet 186 országban, 13 millió önkéntessel működik, 160 millió embert érnek el.

Szabadidőnkkel is segíthetünk

A tárgyi és pénzadományok mellett emberi szót és hitet is adnak. Alapelveik: az emberiesség, a semlegesség, az önként vállalt szolgálat – hangzott el pénteken Vásárosnaményban, ahol a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének világnapi ünnepségét tartották. Elismeréseket adtak át azoknak a kiváló önkénteseiknek, akik áldozatos munkájukkal segítik a magyarországi hálózatot. „A vérében van a segítés” – konferálták fel a legrangosabb, gyémánt fokozatú kitüntetés tulajdonosát, a 77 éves Szentmihályi Jánost, a szervezet fehérgyarmati területi vezetőségének tagját.

– Pályám során döbbentem rá, hogy mennyire nem ismerik az emberek az elsősegélynyújtást, 1984 után valamelyest javult a helyzet, mert kötelezővé tették a vizsgát, enélkül nincs jogosítvány. Ellenben éles helyzetekben félünk, nem merünk beavatkozni – mondta el tapasztalatait a nyugdíjas mentőtiszt, aki éppen ezért a mai napig oktatja az elsősegélynyújtást, és hivatásos tűzoltókat is felkészít. A díjazottak között voltak pedagógusok, mentőtisztek, országos versenyeken helyt álló diákok, valamint a megyei közgyűlés alelnöke, Baracsi Endre, aki testületi támogatást nyújt a véradásokhoz, és maga is önkéntes véradó.

– Adománygyűjtés és véradás. Az emberek többségének ez jut eszébe, ha a Vöröskereszt nevét hallja – mondta el Gurály Edina, megyei igazgató –, de természeti katasztrófáknál is ott vagyunk, élelmiszerrel, bútorokkal, ruhákkal enyhítünk a családok nehézségein. Anyaotthont működtetünk; „kilépő házat” azoknak, akik képesek kitörni a krízishelyzetből. A szervezet nem „lasszóval fogja” az önkénteseit, mert időben megszólítja a fiatalokat, van utánpótlásuk.

– KO –


Elismerések

Díjazott önkéntesek:

Szentmihályi János, Farkas Lászlóné, Bere László, Baracsi Endre, Cserpák András, Safrankauné Balombi Csilla, Csürök Mihályné, Józan Sándor, Nagy Andrea, Nagyné Bégány Veronika, Oláh Béla, Vitál Andrásné, Konyári Virág, Puskás Eszter, Győrfiné Nagyhajú Katalin, Gyurcsánné Balog Judit, Karasz Lajos Gyuláné, Tamás István Gergő, Kondor Bernadett, Szabóné Kokas Judit

Díjazott iskolák: Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi Informatikai Szakgimnázium Vöröskeresztes versenyeken induló csapatai
hirdetés