Az önkormányzatok támogatják a kormány közigazgatási reformját

Támogatják az önkormányzati szövetségek a kormány közigazgatási reformját – az erről szóló közös nyilatkozatot pénteken írták alá. A dokumentumból kiderül, hogy az érdekszövetségek a többi között egyetértenek azzal, hogy ősszel 6 évre válasszanak a települések önkormányzati képviselőket.

A közös nyilatkozatat a hét hazai önkormányzati szövetségből hat írta alá. Ezek az érdekképviseletek támogatják például a kormánynak azt az elképzelését, hogy az ezernél kevesebb lakosú, egymáshoz közel fekvő községek körjegyzőséget alakítsanak ki. A nyilatkozat szerint a reformnak együtt kell járnia az önkormányzati képviselők számának és juttatásainak csökkentésével. Az önkormányzati szövetségek egyetértenek a regionális önkormányzatok kialakításával, valamint azzal is, hogy idén 6 évre válasszanak a települések önkormányzati képviselőket.

A Gémesi György vezette Magyar Önkormányzatok Szövetsége nem csatlakozott a nyilatkozathoz. A politikus azt mondta: a kormány több javaslatával egyetértenek – ilyen például a régiók felállítása – de nem látnak garanciát arra, hogy hogyan működhetnek majd biztonságosan a települések.

A nyilatkozatot a Magyar Faluszövetség, a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, a Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Kisvárosi Önkormányzatok Szövetsége, valamint a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége írta alá.

A hatéves önkormányzati ciklusról szóló elképzeléssel egyébként a kisebbik koalíciós párt, az SZDSZ nem ért egyet. Kuncze Gábor pártelnök az SZDSZ önkormányzati tanácsadó testületének ülése után még szerdán mondta azt: nem támogatják, hogy idén ősszel hat évre válasszák meg a helyi önkormányzati képviselőket úgy, hogy a képviselők száma nem csökken. A liberálisok arra tettek javaslatot, hogy a jelenlegi 28 ezer helyhatósági képviselő létszámát a felére csökkentsék. A kormány most elkészült közjogi törvénymódosító csomagja szerint csak a 700 megyei, illetve fővárosi képviselő száma csökkenne 20 százalékkal.
hirdetés