Kisvárda hírei

2013.07.28. 17:35

Feketén dolgoztató cégek

Nyíregyháza - Több mint 300 megyei vállalkozás szerepel a feketén foglalkoztató adózókat összegző listán.

Nyíregyháza - Több mint 300 megyei vállalkozás szerepel a feketén foglalkoztató adózókat összegző listán.

Az állami adóhatóság a honlapján folyamatosan megjelenteti azoknak az adózóknak a nevét, székhelyét és adószámát, akik esetében jogerős közigazgatási vagy bírósági határozat állapította meg, hogy be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatnak. A júniusi adatokat tartalmazó listán 4725 cég neve olvasható, ezek közül 302 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található. Hetven településünk érintett: a legtöbb be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégnek Nyíregyházán van a székhelye - a megyeszékhelyet 94 adózó képviseli az összesítésben. Kisvárda 19, Mátészalka 15, Újfehértó 13, Nyírbátor és Fehérgyarmat 8-8, Vaja és Tiszavasvári 7-7 névvel szerepel a listán, ahol mások mellett 6-6 nagyecsedi és nagykállói, 5-5 leveleki, ibrányi, nyírbogáti, vásárosnaményi és kálmánházi, 4-4 kótaji, nyírpazonyi, záhonyi cég nevét találjuk. Néhány esetben ugyanaz a cégnév többször is feltűnik, igaz, a jogsértést megállapító határozat dátuma eltérő. A cégek elnevezéséből az derül ki, hogy a feketén dolgoztató társaságok között vannak zöldség-gyümölcs feldolgozással, vagyonvédelemmel, fűtéstechnikával, divattal és étkeztetéssel foglalkozók is.

A bírságtól a bezárásig

- A NAV fokozott figyelemmel kíséri, és nem csak a költségvetés, de a munkavállalók érdekében is kiemelten ellenőrzi a foglalkoztatás szabályainak betartását - tájékoztatta lapunkat Simonné dr. Suller Zsuzsanna, a NAV Észak-alföldi Regionális Adó Főigazgatóság ellenőrzési igazgató-helyettese. - Ha szabálytalanságot tapasztalunk, több szankciót is alkalmazhatunk. A be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózó 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható, e mellett az adóhatóság az üzlethelyiséget 12 nyitva tartási napra lezárhatja. Ha valaki a bírság ellenére újra megkockáztatja a fekete foglalkoztatást és ezt a hatóság feltárja, a lezárás időtartama 30, majd minden további esetben 60 nap. Az adóhatóság a meg nem fizetett adót és járulékot legalább a minimálbér kétszerese után, a bejelentés nélküli foglalkoztatás megállapítását megelőző időszakra vonatkozóan - de legalább háromhavi foglalkoztatást feltételezve - állapítja meg. Az adózók a bírság mellett leginkább azt sérelmezik, hogy nevük és székhelyük a NAV honlapján nyilvánosságra kerül. Jogkövetkezményként eleshetnek különféle támogatásoktól, a gyakorított Áfa visszaigénylés lehetőségétől, de a KATÁ-ból is kizárhatják őket. Aki a megállapított bírságot határidőre nem fizeti ki, annak a végrehajtási eljárás alatt álló adózók között is hamar megjelenhet a neve.

- KM-SZA -


Hátrányos a támogatásokra

- Az előnyök elvesztése mellett nem csak a bankszámla megterhelését vagy az ingó-ingatlan vagyonra vezetett végrehajtási eljárást vonhatja maga után, de a hitelre és a meglévő támogatásokra is hátrányos lehet.

Megyénkben éves szinten 180 körül van a foglalkoztatottat be nem jelentő, adóhatóság által "lefülelt" vállalkozások száma. Egy-egy átfogó jellegű, országos ellenőrzés sorozat hatására időszakosan kiugró számok is előfordulnak, de hosszabb távon a fenti nagyságrend jellemző - mondta lapunknak a szakember.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!