Az ország egyik legszebb sulikertje

Agárdy Sándor szerint a dögei komplex oktatókertnek számít
Agárdy Sándor szerint a dögei komplex oktatókertnek számít - © Fotó: Ladányi Tóth Lajos
Döge – Országos elismerésben részesült a dögei Ölbey Irén Általános Iskola.


Virágos jókedvük van a dögeieknek, ugyanis kihirdették a Technikatanárok Országos Egyesülete által kiírt Magyarország legszebb sulikertje elnevezésű országos pályázat eredményét. Eszerint az Ölbey Irén Általános Iskola rangos elismerésben részesült.

Apáczai Csere bölcsessége

– A bíráló bizottság a beküldött jelentős számú pályázat közül tízet talált alkalmasnak a megtisztelő címre, melyek közül iskolánk kertje Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből egyedüliként került a kiválasztottak közé, végül a második helyezést értük el. Ezzel járt Az ország legszebb sulikertje minősítés – újságolta Agárdy Sándor intézményvezető, aki a négy évtizedes tanári munkája során öt iskolakertet is létesített. Közülük a dögei az, amelyik komplex oktatókertnek fogható fel.

– Apáczai Csere János mondta: „A kertek készíttetnek az élet szükségére, a test és a lélek erejének megöregbítésére, a szemnek gyönyörködtetésére”. Az Iskolakertekért alapítvány tag­iskolájaként a mindennapi munkánkban a következő az iskola feladata: jelen lenni örömmel, megfigyelni nyitottsággal, tevékenykedni együtt! Olyan fontos a technika tantárgy tanításában a kertművelés, mint a rajzóra, az énekóra, a táncóra vagy a komplex művészetoktatás. Azért mondom ezt, mert – talán furcsán hangzik, de – a művészetekhez áll a legközelebb. Itt ugyanis kiteljesedhet a tanuló kreativitása, újfajta inspirációkat szerez, kialakulhat önismerete, ugyanakkor a lelket is megnyugtatja. Afféle élő biológia szaktanterem szinte az egész dögei iskolaudvar. Persze van játszótér, rendezvénytér, sportudvar is.

Mini botanikus kert

– Megtalálható nálunk, és mindenki által szabadon látogatható a biokert, a gyümölcsöskert, a gyógy- és fűszerkert-bemutató, az agrobiológiai és a fajismeret-bővítő rész is. Jelenleg a Kisvárdai Tankerületi Központ támogatásával mini botanikus kertet alakítunk ki, ami a későbbiekben a pihenőkert – oktatókert jelleget erősíti majd a rétközi oktatási intézményben – mondta Agárdy Sándor.

LTL
hirdetés