Az Országos Széchényi Könyvtár óvja a Himnusz-kéziratot

Akt.:
Az Országos Széchényi Könyvtár óvja a Himnusz-kéziratot
© Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés és Nyíregyháza kezdeményezésére, és persze nem utolsósorban az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) jóvoltából Nyíregyházára érkezett Kölcsey Ferenc „Hymnuszának” eredeti, 1823. január 22-én írt kézirata, amely mellett elhelyezték Erkel Ferenc zenéjének a szintén eredeti partitúráját is.

Az OSZK oltalma alatt álló két autográf néhány éve indult „vándorútra” abból a meggondolásból, hogy a fővárostól távolabb élők is láthassák, így került korábban Gyulára, vagy az ország déli fertályának városába, Lentibe. S habár a Himnusz-kézirat nemzeti kincs, valójában a Kölcsey-leszármazottak tulajdonában van, ahonnan 1944-ben, nyilván a háborús körülmények miatt is került egy letéti szerződés megkötését követően a nemzet könyvtárába. Ezúttal a Kölcsey-család képviseletében Fáy Péter, valamint az OSZK kézirattárának a vezetője, Lipthay Endre kísérte el az értékes ereklyét.

– Egy letisztázott versről van szó, ugyanis nem látunk benne javításokat, s olyan apró mintákat találunk a papíron, amilyenek egy gondolkodó piszkozatába nem kerül bele – mondta el lapunknak a kézirattár osztályvezetője.
A különleges ereklyét szombaton tekintheti meg a közönség a megyeházán.

– KM –
hirdetés