Az összefogás hiánya a gond

Az értékesítési gondok miatt akadt, ahol a fán maradt az alma
Az értékesítési gondok miatt akadt, ahol a fán maradt az alma - © Fotó: KM
Újfehértó – Nem mindegy, hogy haszonélvezői vagy elszenvedői leszünk a jövő változásainak.

Jeles szakmai eseményt rendeztek a napokban Újfehértón. A Veisz János Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete, Termelők Klaszterének, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK), a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének és a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft.-nek közös szervezésében rendezték meg a XIV. Földész Fórum tudományos tanácskozást az Újfehértói Gyümölcskutató Állomáson „Az új agrárévad nemzetgazdálkodási stratégiai tervei, megoldhatóságának esélyei a Kárpát-medencében” címmel.

Dr. Sallai József egyetemi tanár ünnepi megnyitójában a pazarlás, a hedonizmus helyett az életet minden szinten tisztelő mértékletességet, takarékosságot szorgalmazta termelésben és fogyasztásban egyaránt. Takács Richárd a Keleti Kapu egyesület alelnöke a Nobel-díjas tudós Szentgyörgyi Albert bölcsességeit idézte a tanításról, a tanulásról, az életérzésekről.

Többnyire kegyes volt

Dr. Takács Ferenc, az ÉKASZ Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke hozzászólásában ismertette többek között a hazai gyümölcstermesztés 2018. évi mennyiségének, valamint termőterületének alakulását is. – A mennyiséggel, a kajszit és az őszibarackot kivéve, valamint a minőséggel tavaly lényegében nem volt gond, hiszen az időjárás többnyire kegyes volt a termelőkhöz, de az értékesítés területén akadtak problémák. Emiatt például vannak olyan almáskertek, ahol a fán maradt a gyümölcs, tehát semmilyen módon nem sikerült hasznosítani. Az ágazatban nagy gond a szervezetlenség s az összefogás hiánya – mondta a terméktanács elnöke.

Dr. Gombos Zoltán, az Agrárminisztérium főosztályvezetőjének prezentációjából, Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnökének előadásából is közöltünk összefogást sürgető gondolatokat korábbi tudósításunkban. Arra azonban még érdemes egy pillanatra visszatérni, hogy a NAK-alelnök rendszerszemléletű gondolkodásra intette az agrár­szakembereket, s mint hangsúlyozta: nem mindegy, hogy haszonélvezői vagy elszenvedői leszünk a jövő változásainak… Fontos a felelősség kérdése is, hiszen a legnagyobb környezetvédő és a legjobb állatvédő maga a gazda.

Köszöntötte az egyetemi tanárt

Dr. Ratkos József, a Veisz János Keleti Kapu Ökoter­mesztők és Forgalmazók Egyesületének, Termelők Klaszterének elnöke is köszöntötte a fórumon megjelent dr. Pethő Ferenc kertészmérnök, egyetemi tanárt, aki több mint fél évszázadot töltött a gyümölcsösök világában. Az immár 90 esztendős professzor tanított, termelt, szervezett a nép körében. Közéletiségét Westsik Vilmos Kossuth-díjas néptanító tanítványaként a Nyírség futóhomokjának, talajjá formálásának, nemzedékek kertésszé nevelésének szentelte akkor is, amikor a „Bástya elvtársak narancs, citrom, gyapot, rizs és ananász termelésének honosítására fordították hatalmukat”.

Nagy múltú fórum

– Katalizálásunkkal már évtizedes múltra tekinthetnek vissza a földész fórumok, a vidéki gazdatalálkozók, valamint a kutatás-fejlesztés, az innováció és a termékeik gyakorlati hasznosítása. Ez a rendezvény is egyben a NAK által akkreditált, szabadon választható, kötelező kreditpontmegszerzést ajánló találkozó is volt, méghozzá magas szorzóval, mivel minden gazdálkodói terület, országos kiterjesztésű tanítási anyag a hallgatóság soraiban helyet foglaló tanítványok asztalára került – fejezte ki örömét a szervező bizottság elnökeként is dr. Ratkos József.

GB
hirdetés