Az osztrákok többsége nem vár eredményt a korrupcióellenes parlamenti vizsgálóbizottságtól

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. április 10., kedd (MTI) – Az osztrákok nagy többsége nem vár kézzelfogható eredményt a korrupcióellenes parlamenti vizsgálóbizottság működésétől – írta egy osztrák lap kedden a Market közvélemény-kutató intézet felmérését ismertetve.

A megkérdezetteknek nyolc százaléka válaszolta azt a Der Standard című napilap felkérésére készült közvélemény-kutatásban, hogy konkrét eredményre számít. Ezzel szemben 91 százalék vélekedett úgy, hogy a bizottság működése semmilyen eredményt sem hoz.
A Market felmérése szerint a bizottság asztalán fekvő számos korrupciós botrány ártott a pártok megítélésének. Az öt parlamenti párt közül egyedül az ellenzéki Zöldekről gondolja úgy a többség, hogy nem érintett ezekben – írta a vezető osztrák liberális napilap.
A különböző korrupciógyanús ügyeket vizsgáló parlamenti bizottság az év elején kezdte meg a működését. A testület mandátuma több, az elmúlt években napvilágra került botrányra kiterjed, ezekben gyakorlatilag valamennyi parlamenti párt érintett. Politológusok már korábban rámutattak arra, hogy a korrupciógyanús ügyek miatt csökkent a közvéleménynek a politikába vetett bizalma.
A legnagyobb részben (79 százalék) a kisebbik kormánypártot, az Osztrák Néppártot (ÖVP) hozzák összefüggésbe a nyilvánosság előtt megfogalmazott különféle vádakkal. A válaszadók 54 százaléka szerint vonatkoznak a vádak a másik kormánypárt, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) tagjaira. Az ellenzéki Osztrák Szabadságpártra (FPÖ) 61, az ugyancsak ellenzéki Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) pártra 50 százalék szerint. Egy évvel korábban még az ÖVP-t 71, az SPÖ-t 30, az FPÖ-t 26 százalék említette ebben az összefüggésben. A felmérésben részt vevők többsége a legtöbb párt esetében úgy vélekedett, hogy azok nem hoznak hiteles intézkedéseket annak érdekében, hogy saját soraikban fellépjenek a korrupció ellen. Ez alól csak a Zöldek jelentettek kivételt.
A bizottság hosszas előkészítés után az év elején kezdte meg a munkát. Eddigi ülésein a Telekom Austria telekommunikációs vállalat működése körüli vélt visszásságokkal foglalkozott.
Az osztrák parlament kedden az ellenzék kezdeményezésére rendkívüli ülésen tárgyal a bizottság működéséről. A rendkívüli ülés előzménye, hogy a koalíciós pártok elutasították az ellenzék javaslatát egyes személyek tanúkénti meghallgatására az ÖVP elleni törvénytelen pártfinanszírozás gyanújával összefüggésben.

-MTI-
hirdetés