Helyi közélet

2015.09.11. 10:35

Mire mennek el a súlyos milliárdok Kisvárdán?

Kisvárda - Augusztus elején robbant a hír: Kisvárda hallatlanul nagy, 2,5 milliárdos kormányzati támogatásban részesült. Örömteli fejlemény ez egy városnak, meglehetősen távol egy fővárosközpontú ország szívétől. De mire megy a pénz? Augusztus eleje óta hiába kopogtattunk az önkormányzatnál...

Kisvárda - Augusztus elején robbant a hír: Kisvárda hallatlanul nagy, 2,5 milliárdos kormányzati támogatásban részesült. Örömteli fejlemény ez egy városnak, meglehetősen távol egy fővárosközpontú ország szívétől. De mire megy a pénz? Augusztus eleje óta hiába kopogtattunk az önkormányzatnál...

Szerkesztőségünk augusztus eleje óta szeretett volna valós információkhoz jutni a várható kisvárdai beruházással kapcsolatban, de a nyári szabadságolások miatt hiába kopogtattunk az önkormányzat ajtaján. Most viszont sikerült telefonon utolérnünk Leleszi Tibort, a város polgármesterét, s bár a három ütemben megvalósuló projekt szinte még el sem kezdődött, a település első embere készséggel állt a rendelkezésünkre.

Gyógyfürdőtani központ

– Az elkövetkező években valóban elindul egy fürdőfejlesztés, de túl sok információt egyelőre nem tudok mondani, mivel csak most kezdődnek a tervezésre vonatkozó tárgyalások. Az előzetes elképzelések szerint építeni készülünk egy sportszállodát, illetve a teljes egészében megújuló fürdő területén egy balneológiai központot is kialakítanánk.

– Felújítjuk a medencéket, s új dizájnnal kívánjuk meglepni Kisvárda lakosságát, illetve a hozzánk látogató vendégeket. Egyébként ebből a pénzből nem egy teljesen új fürdő fog kinőni a földből, hanem a meglévő létesítményeket illesztjük be az új koncepcióba. Így a legmodernebb esztétikai és műszaki elvárásoknak megfelelő, egységes képet fogunk létrehozni a teljes komplexumban.

Egyedi lesz és különleges

– Szeretnénk, ha a mi strandunk eltérne a megye hasonló létesítményeitől, egyedi lenne, s nem köszönnének vissza a másutt megszokott dizájnelemek – mondta a polgármester, amikor azt firtattuk, mennyire akarnak kitűnni a többi élményfürdő közül.

– De ettől többet akkor se nyilatkoznék, ha már kezemben volnának a fürdő látványtervei. Az elnyert összeg egyébként kizárólag a beruházás költségigényét hivatott fedezni, mivel az elmondottakon kívül a létesítményt kiszolgáló utak, a teljesen felújított, kibővített és energiatakarékos gépészet is része a projektnek. A beruházás nagyon komoly munkahelyteremtéssel is együtt jár majd, hiszen a szállodát és a fürdőt működtetni kell, sőt, egészen biztos vagyok abban, hogy minderre rá fog épülni egy olyan képzési rendszer is, amely azokat a szakembereket adja, akik a legmagasabb színvonalon képesek kiszolgálni a létesítményt.

– Mivel jelentős összegről van szó, azon túl, hogy nagyon örülünk neki, élnünk is kell vele. Igyekszünk jól sáfárkodni a rendelkezésre álló pénzzel. A város jó infrastruktúrával rendelkezik, hozzánk busszal, vonattal, s személygépkocsival is könnyen el lehet jutni, ezért is szeretnénk ennek a vonzáskörzetnek valami olyat nyújtani, amit máshol nem kaphatnak meg az emberek.

– De még nagyon a folyamat elején tartunk, tulajdonképpen most kezdődik el az érdemi munka – zárta mondandóját Leleszi Tibor.

Nyitás a vízi világ felé

– A sportpálya, illetve a 4-es főút irányába bővíteni tudjuk a strandot, az alapterületünk ettől persze még változatlan marad – válaszolta Leleszi Tibor arra a kérdésünkre, hogy nagyobbat álmodtak-e a meglévő Várfürdőnél.

– Tulajdonképpen az eddig kihasználatlanul hagyott helyeket vonjuk be majd a fejlesztésbe, és fontolgatjuk, hogy a szomszédos tavat bekapcsoljuk a rendszerbe, ezzel is újabb lehetőséget biztosítva a kikapcsolódáshoz. A parton akár egy olyan ösvényt is kialakíthatunk majd, ahonnan megmutathatjuk a közönségnek az itt fellelhető vízi világot. Persze ez nyilván egy későbbi ütem része lehet csak.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában