Az őzbakkal kezdődik a szezon

Akt.:
Az őzbakkal kezdődik a szezon
Nyíregyháza – Hirtelen kizöldül minden, s eltűnnek az állatok a vadászok elől.

Bár vaddisznóra egész évben lehet vadászni, a legtöbb vadász számára az új szezon ebben az évben mégis április 15-én, az őzbak vadászatával kezdődött meg.

Ebben az időszakban az őzrudlik, amelyek a hideg, fagyos időkben összeálltak, még nem mentek szét, így a vadászok könnyebben megtalálhatják a kiszemelt példányokat. Ugyanakkor az sem mellékes szempont, hogy a vadászok jobban tudják viszonyítani a test és az agancs méreteit.

Az is a vadászokat segíti, hogy alig van takarás, távolra el lehet látni, s az őzek is nyugodtabbak még ekkor, nem szaladnak el azonnal a közeledő vadász elől.

Több vadász szerint korai még a szezonkezdet, nem szépek még az agancsok, gyakran véres, fehér, színtelen trófeához juthat a már élményre vágyakozó vadász. Ez a korai szezon kiváló arra, hogy a selejt, a többi állatra veszélyes egyedeket elejtsék, megkímélve a többi bakot a stressztől.

Alig telik el azonban néhány hét, hatalmasat változik majd a természet. A kultúrnövények akkorára megnőnek a mezőgazdasági területeken, olyan hirtelen kizöldül minden, hogy az addig könnyen észrevehető őzek szinte egy csapára eltűnnek a vadászok szeme elől.

KM
hirdetés