Az SZDSZ felülvizsgáltatná a Vatikáni szerződést

Az SZDSZ a Vatikáni szerződés feülvizsgálatát kéri a kormánytól. Ez a két oldalú megállapodás biztosítja többek között az egyháznak a rendszeres évi támogatást a költségvetésből.

A librálisok szerint indokolatlan, hogy az költségvetésen keresztül olyan adófizetők pénzével is támogatják az egyházakat, akik egyébként nem vallásosak, vagy nem szeretnék közvetlenül támogatni egyik felekezetet sem.

Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője Gusztos Péterrel tartott szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, a következő hónapokban kidolgozzák azokat a javaslatokat, amelyekkel az állami támogatás olyan finanszírozási rendszerrel váltható ki, amelyben az 1 százalékos adófelajánlásokhoz hasonlóan csak azok fizetnek, akik valóban akarnak.

A Szabad Demokraták Szövetsége ugyancsak elfogadhatatlannak tartja a Vatikáni szerződés azon passzusait is, amelyek jogtalan előnyökhöz juttatják az egyházi iskolákat, a nekik biztosított plussz támogatások kapcsán.

Fodor Gábor azt mondta, nem a költségvetési kiadásokat akarják csökkenteni javaslataikkal, így nem is tudja megmondani mennyit takarítanának meg, de szerinte az iskolai renszert igazságosabbá tennék azzal, ha az egyházi intézeteknek is annyi támogatást kapnának, mint az önkormányzatiknak vagy alapítványiknak, az egyházaknak szánt állami támogatás változtatásával pedig az egyházak autonómiáját is növelhető lenne.
hirdetés