Az új vasúti menetrend visszavonását követeli az MSZP

Az új vasúti menetrend visszavonását követeli az MSZP
Budapest, 2012. április 15., vasárnap (MTI) – Az új vasúti menetrend visszavonását és a felelős államtitkár lemondását követelte vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. A hétfőn életbe lépő új menetrend szerint országszerte 410 vasúti járatot törölnek.

„Az új menetrend a magyar vasúti közlekedés legnagyobb leépítése az újkori demokráciák történetében” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Lukács Zoltán szerint ez még csak az első lépés, hiszen az első Orbán-kormány idején 1 000 kilométernyi vasúti pálya bezárását tervezték, ám azt akkor visszavonták.

A szocialista képviselő szerint Völner Pálnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastrukturális területért felelős államtitkárának távoznia kell, ezt a menetrendet pedig nem lehet életbe léptetni, vissza kell vonni. Lukács Zoltán hozzátette: egyeztetésekre van szükség az érintett települések képviselőivel, a szakszervezetekkel, szakmai szervezetekkel, és csak ezután lehet hozzányúlni a menetrendhez.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, hogy sokak számára nem csak a mellék-, hanem a fővonalakon is lehetetlenné válik a közlekedés. Lesznek kistelepülések, ahol csak néhány vonatpár fog közlekedni, így akik ügyet intéznek, csak este tudnak hazatérni – tette hozzá.

Lukács Zoltán szerint a járatritkítás körülbelül 10 százalékos létszámleépítést is jelent a MÁV-nál, bár ezt a kormányzat tagadja. A szocialista politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy Völner Pál ellenzéki politikusként még gyászszalagot tűzött a mozdonyokra, miközben az előző kormány idején összesen 120 kilométernyi, indokolt pályabezárásról volt szó. Az akkor bezárt mellékvonalak alig egyharmadát állította vissza a jelenlegi kormány – tette hozzá az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az ellenzéki politikus számításai szerint a vonalbezárásokkal „egy stadionnyi pénzt sem lehet megspórolni”, miközben például a gyerekek nem tudnak időben eljutni az iskolába.
hirdetés