Az ukrán bíróság pénzbüntetésre ítélt egy kiskorú lányt megerőszakoló katonát

Az ukrán bíróság pénzbüntetésre ítélt egy kiskorú lányt megerőszakoló katonát
© Illusztráció: Getty Images
Ukrajna – A kelet-ukrajnai hadműveletek egyik eltávozáson lévő katonája egy Kijev megyei faluban itatott le és erőszakolt meg aberrált módon egy kiskorú lányt.

A megerőszakolt kislány másnap a szülei kíséretében feljelentést tett, és az előzetes nyomozás alátámasztotta a katona bűnösségét. A bíróság azonban egy sor enyhítő körülményt vett figyelembe. Többek közt azt, hogy az elkövetőnek két kiskorú gyermeke van. A civil életében állandó munkahellyel rendelkezik, azonkívül a harctéren felülmúlhatatlan hősiességről tett tanúbizonyságot.

Mindezekből kiindulva a bíróság csupán négy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az erőszakolóra, azonkívül kötelezte, hogy a sértett kislány édesanyjának 3 ezer hrivnya (33 ezer forint!) erkölcsi kártérítést fizessen ki.

A bírósági döntés össznépi felháborodást váltott ki Ukrajnában. Az aránytalanul enyhe ítélet ellen közéleti személyiségek és művészek is felemelték a hangjukat – írja a RIA Novosuztyi hírügynökség. A kislány falubelijei pedig fogadalmat tettek, hogy saját kezükbe veszik az igazságszolgáltatást, amennyiben másodfokon a bíróság nem súlyosbítja az erőszakoló büntetését.

– Palkó István –
hirdetés