Az ukrán egyház különválásának kérdéséről tárgyalt a konstantinápolyi és az orosz pátriárka

Isztambul – Nem jelentettek be döntést az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való elválasztásának kérdésében I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárka és Kirill moszkvai pátriárka pénteki isztambuli találkozója után.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a felek egyeztetése négy órán át tartott, s bár a két pátriárka a megbeszélés során az ukrán egyház helyzetére is kitért, az Anadolu részleteket nem közölt az üggyel kapcsolatban.

Petro Porosenko ukrán elnök legutóbb augusztus 24-én, az Ukrajna függetlenné válásának 27. évfordulóján rendezett katonai parádén jelentette ki: Kijev határozott szándéka, hogy kiszabaduljon annak az orosz egyháznak a függéséből, amely “megszenteli (Vlagyimir) Putyin Ukrajna elleni hibrid háborúját”.

“Nem lehet szabad a test, amíg a lélek rabságban van. Hallják meg ma szavunkat Moszkvában, Konstantinápolyban és a Vatikánban is. Az ukrán ortodox egyház függetlenségének kérdése túllépi a vallás határait. Ez egy újabb mérföldkő történelmi utunkon, függetlenségünk jelentős eleme” – szögezte le az ukrán államfő.

Az orosz és az ukrán ortodox egyház szétválásának folyamata a Szovjetunió felbomlása után kezdődött, és az ellentétek felerősödtek a Krím bekebelezése és a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták fellépése óta.

Az ukrán parlament áprilisban már támogatásáról biztosította az elnök arra irányuló kezdeményezését, hogy indítsák el a hivatalos eljárást a Moszkvai Patriarkátustól független, saját, egységes ukrán ortodox egyház megteremtésére.

Porosenko előzőleg aláírta azt a hivatalos megkeresést, amelyben I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökomenikus pátriárkát arra kéri, nyilvánítsa az ukrán ortodox egyházat autokefállá, azaz Moszkvától független, egységes nemzeti ortodox egyházzá. Kirill moszkvai pátriárka a közelmúltban arra figyelmeztetett, hogy a szétválás katasztrófához vezethet az ortodox egyházban.

– MTI –
hirdetés