Az ukrán elnök elveszi a személyi igazolványt a kárpátaljai magyaroktól

Az ukrán elnök elveszi a személyi igazolványt a kárpátaljai magyaroktól
© Fotó: rian.com
Ukrajna – Számos hasonló törvénytervezet elbukását követően ezúttal maga az ukrán államfő javasolja, hogy egy másik ország állampolgárságának önkéntes felvétele az ukrán honosság elvesztését jelentse.

Közel százezer kárpátaljai magyar veszítheti el ukrán állampolgárságát, ha a kijevi Ráda elfogadja Petro Porosenko törvénymódosító javaslatát. Az ukrán elnök által beterjesztett tervezet mindazokra vonatkozik, akik önként vették fel valamely más állam állampolgárságát.

A javaslat értelmében bármely ukrán állampolgár ilyen irányú döntését a hatóságok úgy értelmezik majd, hogy az illető lemond az addig érvényes honosságáról – közölte az államfő parlamenti meghatalmazottja.

Artur Heraszimov hangsúlyozta, hogy a szankció csakis azokra vonatkozik majd, akik önként folyamodtak második vagy többedik állampolgárságért. Így azon ukrán honfiaknak semmi bántódásuk nem esik, akikre például a Krímen önhibájukon kívül sózták rá az orosz személyi igazolványokat – írja a RIANovosztyi.

A radikális nacionalista politikusok által eddig benyújtott törvénymódosító javaslatokkal szemben a Porosenko-féle tervezet azért látszik komolyan fenyegetőnek többek között a kárpátaljai magyarságra nézvést, mivel az államfő támogatói bázisa rendszerint biztos többséggel bír az ukrán törvényhozásban.

– Palkó István –
hirdetés