Az ukrán honatyák pénztárcája bánja a lógást

Ukrajna – Mától pénzbírsággal sújtják mindazokat a képviselőket, akik igazolatlanul távol maradnak az ukrán parlament üléseiről.

Andrij Parubij kedden írta alá a rendelkezést, melynek értelmében a pénzük bánja majd a honatyáknak, ha nem jelennek meg a munkahelyükön. A nemrég kormányfővé kinevezett Volodimir Hrojszmant váltó új házelnök utasítása nyomán egy-egy igazolatlanul elmulasztott munkanapért 700 hrivnyával (7700 Ft) kurtítják meg a honatyák fizetését.

Az intézkedésre azért volt szükség, mivel az ukrán törvényhozás tagjainak munkaügyi fegyelme már-már legendásan alacsony. Olykor annyian sem jelennek meg a teremben, hogy meglenne a szavazás megkezdéséhez szükséges kvórum. Parubij ezért már a megválasztásának pillanatában bejelentette, hogy a plenáris ülések idejére többé nem ír alá egyetlen kiküldetési kérelmet sem.

A közvélemény és a sajtó természetesen kevesli a megszabott munkakerülési bírságot. Különös tekintettel arra, hogy a honatyák fizetését épp az előző házelnök távozása előtt emelték a háromszorosára. Így most 17650 hrivnya (195 ezer Ft) a havi apanázsuk, miközben egy „mezei” ukrán alkalmazott átlagfizetése alig 3-4 ezer. Parubij azzal védekezik, hogy jelenleg ennyit engedélyeznek a hatályos jogszabályok.

Hogy mennyire rázza meg ez a parlamenti szigor a törvényhozókat – nem tudni. Mindazonáltal az egyik neves ukrán politikai elemző szerint az ukrán honatyák zömének még arról sincs fogalma, hogy a Legfelső Tanácsban eltöltött idejéért még fizetés is jár – írja az ukrán UNIAN hírügynökség

– Palkó István –
hirdetés