Helyi közélet

2008.11.23. 10:34

8 hasznos tanács a téli autózáshoz

<p>Miért fontos a téli gumiabroncs? Mert az autó egyik legfőbb biztonsági alkatrészéről beszélünk!</p>

 

A gumi ugyanis egyedül biztosítja az út és a jármű közti kapcsolatot, a haladási irány fenntartását, a vonó és fékerő átadását, a súly cipelését. Ráadásul télen hatszor nagyobb a balesetveszély az utakon, mint nyáron. Egy garnitúra téli abroncs pedig még mindig kevesebbe kerül, mint a legkisebb baleseti kár.


Nem árt tudni: Havas úton egy 50 km/h sebességgel haladó, téli abronccsal felszerelt és ABS-szel ellátott gépkocsi már 35 m-es fékút megtétele után megáll, míg nyári abroncs esetén további 8 m fékút kell a biztos megálláshoz.


A MARSO gumi- és gyorsszerviz 8 jó tanácsa:

  1. Ne használjon 4 mm-nél kisebb profilmélységű téli gumiabroncsot, mert ugyan azt a hatást éri el, mintha nyári abroncsokkal autózna!

  2. Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására, amely általában 0,2 barral több kell, hogy legyen, mint az azonos méretű nyári abroncsé!

  3. Ne várja meg a havat, gépkocsija nyári abroncsait már a hideg időjárás beköszönte előtt cserélje le négy jó minőségű téli gumiabroncsra!

  4. Ne használjon egyidejűleg nyári és téli gumit, hiszen megtévesztheti az induláskor érzékelt jó tapadás. Fékezésnél a nyári és téli abroncsok másként viselkednek!

  5. Ügyeljen arra, hogy az autójához és vezetési szokásaihoz megfelelő sebességindexű abroncsot válasszon!

  6. Téli-nyári átszereléskor a kevésbé kopott gumikat szereltesse hátulra! Ez nagyobb kanyarstabilitást tesz lehetővé, illetve vészfékezés esetén növeli a jármű irányíthatóságát!

  7. Érdemes külön felnin használni a nyári és téli gumiabroncsokat, mert így átszereléskor nem sérül az abroncs pereme, és a felni sem.

  8. Minden átszereléskor egyensúlyoztassa ki kerekeit!



Forrás: Marso Hírek - www.marso.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában