„Az ütközéskor évek munkája semmisül meg egy röpke pillanat alatt, jelentős anyagi kárt okozva az autóban”

Akt.:
„Az ütközéskor évek munkája semmisül meg egy röpke pillanat alatt, jelentős anyagi kárt okozva az autóban”
© Illusztráció: KM-archív / getty images
Nyíregyháza – A tavasz megérkeztével nemcsak az emberek kezdenek aktívabban mozogni, hanem a vadak is. Különösen igaz ez az őzekre.

A télen csapatokba, rudlikba tömörült bakok és suták útjai ilyenkor különválnak. A bakok letisztítják agancsukat és revírt foglalnak, ami a nyár végi üzekedés záloga. A suták pedig az anyai örömök előtt elnehezülnek és már az ellésre alkalmas helyeket keresgélik, hiszen májusban új generációnak adnak életet.

Jelentős bevétel

Ezért aztán az őzek ilyenkor sokkal többet mozognak, mint az év egyéb időszakában. Olyan, akár évtizede használt útvonalakon, váltókon igyekeznek a szívüknek kedves területrészek felé, melyek sok esetben keresztezik az autóutakat. Hajtja őket a fajfenntartás ösztöne az ember által egyre inkább szétdarabolt természeti környezetben.

– Az autók és az utak számának emelkedésével nő a vad és gépjármű találkozásának esélye is. Ilyenkor fokozottan kell ügyelniük a volán mögött ülőknek, hiszen egy őzzel való találkozás komoly kárt okozhat a járműben és a vadásztársaságnak egyaránt. Szerencsére a személyi sérülés meglehetősen ritka, de az őz az esetek túlnyomó többségben nem éli túl a találkozást – mondta el lapunknak Fazekas Gergely, a megyei vadászkamara közelmúltban megválasztott titkára.

– Tudni kell, hogy az őzek vadásztatásából származó bevétel a megye vadásztársaságainak komoly tétele, hiszen ebből finanszírozzák a téli vadtakarmányt, mely a vadászható fajok mellett a védett állatok számára is a túlélés záloga a hideg hónapokban.

– Egy-egy szép bakot akár 6-7 évig is óvnak, mire golyóra érettnek minősítik, s ekkor értéke több százezer forintra is rúghat. Az ütközéskor évek munkája semmisül meg egy röpke pillanat alatt, jelentős anyagi kárt okozva az autóban.

Komolyan venni a táblát

– A vad és gépjármű ütközést a Polgári Törvénykönyv két veszélyes üzem találkozásának minősíti, melynek kárát mindkét fél viselni köteles. Pontosan tudják ezt a vadásztársaságok is, ezért helyezik ki a vadveszélyt jelző táblákat az őzek által gyakran keresztezett útszakaszokra. Az autósoknak tehát érdemes komolyan venniük az ilyen táblákat. Azonnal lassítaniuk kell, ha csak egy pillanatra is csillanni látnak valamit az út szélén a lámpa fényében, míg ki nem derül, hogy csak érzékeik csalták meg őket, vagy valóban egy őz szeme volt az, amit láttak. Így elkerülhetőek a balesetek, sőt akár az időben észrevett őz csupán néhány méterről történő megfigyelésével a kocsi ablakán keresztül egy életre szóló élményben lehet részünk – tette hozzá befejezésül a szakember.

KM-MMLA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés