Az utolsó jedik című filmet bíráló online kritikák több mint fele politikai indítékból született egy tanulmány szerint

Az utolsó jedik című filmet bíráló online kritikák több mint fele politikai indítékból született egy tanulmány szerint
© Forrás: Körkép.sk
Los Angeles – A Rian Johnson rendezésében készült Star Wars: Az utolsó jedik című filmmel kapcsolatos online kritikák több mint felét politikai indítékok motiválták – állapította meg egy amerikai tanulmány.


Morten Bay A gyűlölködés fegyvere: Az utolsó jedik és a popkultúra stratégiai átpolitizálása a közösségi média manipulációjával című tanulmány szerzője a 2017-ben bemutatott filmmel kapcsolatos közösségi médiában megjelent reakciókat vizsgálta meg. Az utolsó jedik lett ugyanis az online visszajelzések alapján a sorozat rajongóinak körében a legvitatottabb epizód – emlékeztetett a tanulmányt ismertető The Hollywood Reporter.

Bay azonban arra az eredményre jutott, hogy ezt a címet nem érdemelte ki a produkció: tanulmányában bebizonyította, hogy “a rajongók érvelésének álcázott szándékos, szervezett politikai befolyásolásról” volt szó, amelynek célja a rajongók konfliktusának felnagyítása a médiában, hogy az további adalékkal szolgáljon az amerikai társadalomban tapasztalható nézetkülönbségek és működési zavarok narratívájának terjesztéséhez. E narratíva elterjesztése a stratégiai célja az amerikai szélsőjobbos alt-right mozgalomnak és Oroszországnak is – fejtette ki a kutató.

A tanulmány alapos elemzésnek vetette alá a negatív online kritikákat, amelyek szerinte jól elválaszthatóan három csoportból érkeztek: a politikai motiváltságból íróktól, a trolloktól és olyan “igazi Star Wars-rajongóktól”, akik tényleg csalódtak a filmben.

A kutatás szerint a negatív kritikát megfogalmazó Twitter-bejegyzések 50,9 százaléka volt politikailag motivált, illetve akár nem is emberi (vagyis számítógéppel generált), és mindössze a filmet elemző tweetek 21,9 százaléka fogalmazott meg negatív véleményt.

A negatív bejegyzések szerzői nagy számban bizonyultak orosz trolloknak – emelte ki Bay. A kutató elemzésében arra is rámutatott, hogy Az utolsó jedikben megjelenő politikai és etnikai szálak következetesen illeszkedtek a korábbi filmekhez, tehát valószínűleg a Trump érában kialakult polarizáltság befolyásolhatta a film rajongóit is.

Bay szerint a tanulmányozott periódus és az ahhoz vezető hónapok megosztó politikai diskurzusa nyilván a rajongókra is hatással volt, holott az ilyen típusú politikai üzenetek teljesen ellentétben állnak Az utolsó jedikben megfogalmazott értékekkel.

Rian Johnson rendező a tanulmány megjelenése előtt, csak a címe ismeretében twittelte: alig várja, hogy elolvashassa, de már a cím is egyezik tapasztalataival.

– MTI –
hirdetés