Az utolsó utazás

Végeláthatatlan az a félelem, keserűség, fájdalom, amelyet egy közvetlen hozzátartozó elvesztése okoz. Pláne, ha még a végső búcsú pillanataitól is megfosztja a sors az embert. Dankó Mihály írása.

A kimondott vagy ki nem mondott kérdések, szavak – „szeretlek” vagy „köszönöm” –, tettek belerágják magukat az elmébe, melyet tovább feszítenek a hiába várt válaszok riasztó éjszakái. Nem tudni, mikor indul el valaki a végső úton, melyről csak utólag derül ki, hogy valóban nincs tovább cél, nincs remény. Mert a halál lezár mindent, s bár a test őriz nyomokat, a vég nem változtatható meg. A szeretett édesanya, édesapa, gyermek, testvér, nagyszülő, barát, rokon már csak emlékeinkben létezik tovább.

Manapság a túlfeszített, zaklatott világunkban előfordul, hogy valaki gondolkodásában, cselekedeteiben nem képes mindig felülkerekedni a tudatosság, a józanság, s a betegség okozta kényszer pedig könnyen tragédiához vezethet. Hiába a figyelem, a törődés, a családtag elvesztésének a megakadályozására olykor kevés a hozzátartozók tudata, akarata. S ha megtörténik a baj, a távolodó napok fogyasztják a reményt, a bizakodást. Aztán a valósággal való szembesülés megpecsétel mindent. (Bár az is megtörténhet, ha hosszú ideig késik a magyarázat, már a szomorú tény is segíthetne a lezárásban.)

A fájdalom még nagyobb, ha úgy érezzük, azok sem tesznek meg mindent, akik kezébe helyeztük szeretteink életét. Mert könnyen elveszítjük a bizalmunkat és hitünket az egészségügyben, ha azt halljuk, látjuk, kevés az orvos, nincs elég szakember, hiányos a felszerelés, sok a várakozás. A pénz nem lehet ok, hisz az életnél semmi sem értékesebb. Ma, amikor a tudomány újabb és újabb betegségeket győz le, nem lehet lemaradni. Magyarázkodni lehet, csak megmagyarázni nem.

S ha már időskort is ért el valaki, és a „nagy utazás” vége felé is közeledik, megérdemli a reményt, a törődést, s nem a „méltatlan elfekvőt”.

– Dankó Mihály –
hirdetés