Az üveg a halálos ellenségük

Akt.:
Jenci megúszta agyrázkódással
Jenci megúszta agyrázkódással - © Fotó: Hoványi Péter
Nyíregyháza – Az üvegfalaknak ütköző madarak nagy része elpusztul.


Nagy felületű üvegfalak és kisebb ablakok alatt is gyakran találni elhullott vagy kábult madarakat, amelyek az esetek jelentős hányadában azért pusztulnak el, mert az üvegnek ütközve agyrázkódást, nyakcsigolya- vagy koponyacsonttörést szenvednek.

Megúszta agyrázkódással

Jenci, a veréb – a Kelet-Magyarország egyik munkatársa talált rá Nyíregyháza belvárosában – megúszta agyrázkódással, s az állatorvos szerint néhány nap kalitkanyugalom után újra csatlakozhat a rajhoz; emberi segítség nélkül erre nem sok esélye lett volna.

Néhány évtizeddel ezelőtt még annyi volt belőlük, hogy széles körben alkalmaztak verébmentes odúkat és etetőket, de kevesebb mint egy emberöltő alatt sokat romlott a helyzet, Európa sok részén a verebek ma már ritkának számítanak.

A Magyar Madártani Egyesület minden segítséget megad a verebek védelméhez is, holnapjukon megtalálható, hol lehet bejelenteni a veszélyes épületeket – de még jobb volna, ha az üzletek vezetői tájékozódnának a megelőzés lehetőségeiről.

KM


Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Sokan panaszkodnak a verebekre, amiért "eleszik az eleséget az értékes madarak elől", ám a verébmentes odúk és etetők ideje lejárt: ezek a madarak Európa jelentős részén már ritkának számítanak. Néhány évtizeddel ezelőtt annyi volt még belőlük, hogy széles körben ...
hirdetés