Azért csak óvatosan verjük a diót a fáról!

Akkor jó, ha a zöld burok már megrepedt
Akkor jó, ha a zöld burok már megrepedt - © Fotó: Dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Többen igyekeznek különböző eszközöket fabrikálni, amivel könnyebben és gyorsabban lehet felszedni a lehullott diót, de a legtöbben persze maradnak a hagyományos, hajolgatós, egyenkénti módszernél.

Inkább rázogassuk

Azért néhány dologra nem árt figyelni, ehhez ad jó tanácsokat Bálint György a személyes honlapján. A dió betakarítása azzal kezdődik, hogy a fák alatt a füvet lekaszáljuk, mert a lehullott és lerázott gyümölcsöt csak így tudjuk össze­szedni – hívja fel először is a figyelmet Bálint gazda.

A szüretet akkor kell megkezdeni, amikor a zöld burok már megrepedt. Ilyenkor persze már a fa alatt is megtalálhatók a korábban érett gyümölcsök, amelyeket össze kell szedni.

Régi, téves nézet az, hogy a diófa annál jobban terem, minél jobban megverik. Ennek éppen az ellenkezője igaz! A dió termését vékony és hajlékony rudakkal, apró ütésekkel, vagy inkább az ágak rázogatásával kell elválasztani a termő­részektől. A lomb leverése, a termőágak letörése, az ág­részek megsértése csak akadályozza a következő évi termés kifejlődését. Az összeszedés megkönnyítése céljából célszerű a fa alá ponyvát teríteni, hogy a dió arra hulljon.

A levert diót meg kell tisztítani a zöld buroktól. A burok azonban nem mindig válik el könnyen a maghéjtól. Azokat a diókat, amelyekről a burok nem választható le, halomba rakjuk, kissé megöntözzük, majd műanyag zsákba rakjuk, és a zsákot bekötjük, 24 óra múlva a burkok megfülledve könnyen eltávolíthatók a maghéjról.

A megtisztított diót terítsük ki a padláson, vékony rétegben. Szép, fehér héjú gyümölcsöt nyerhetünk oly módon, hogy kiterítés előtt a diót enyhén kénezzük.

Balintgazda.hu
hirdetés