Azonnali segítséget kaphatnak a páciensek

Prof. dr. Matolcsy Sándor és dr. Zsonda László az előadások szünetében
Prof. dr. Matolcsy Sándor és dr. Zsonda László az előadások szünetében
Tiszalök – Átadták ingyenesen a világ magyarságának az egészségügyi informatikai rendszert.

A magyarság életkilátásai rosszabbak – éljenek az anyaországban, a határokon túl vagy a diaszpórában –, a várható élettartam rövidebb, a rizikótényezők gyakoribbak – foglalta össze a helyzetet dr. Zsonda László főorvos a napokban Tiszalökön megtartott nemzetközi konferencián.

Előadásokat tartottak

A rendezvényre Amerikától Kárpátaljáig érkeztek vendégek: professzorok, főorvosok, neves egészségügyi tudományos társaságok, alapítványok, egyházi vezetők. Az Amerikai Magyar Orvos­szövetség alapítója, a Bostonban élő prof. dr. Matolcsy Sándor, az Amerikai Sürgősségi Társaság európai nagykövete, a Magyar Érdemrend Nagykeresztjének kitüntetettje a fél évszázados múltra visszatekintő szervezet és a hazai egyetemek együttműködéséről, a négyszáz hallgatónak ösztöndíjat adó diákcsere programról mondta el tapasztalatait. Dr. Pándy-Szekeres Dávid református lelkész, a S.A.R.A. Alapítvány ügyvezető igazgatója a kárpátaljai orvosok, kórházak, betegek intézményi fejlesztését, valamint gyógyítási lehetőségeit emelte ki.

Repülőről, hajóról

Dr. Zsonda László főorvos bejelentette: átadja a világ magyarságának ingyenesen azt az egészségügyi informatikai rendszert, amelyet kollégaival a helyszínen mutattak be. A konzultációs rendszerhez tartozik egy kártya, egy applikáció, és szükséges hozzá internet és okostelefon. Szakember fogadja a páciens hívását, a diszpécser továbbítja orvoshoz az EKG, a vérnyomás-, a vércukorszint-mérés és labor eredményeit, ezek alapján pedig azonnal információs segítséget, illetve orvosi ellátást kap a beteg. Repülőgépekről, hajókról hoztak le már EKG-jeleket és nyújthattak szakszerű segítséget a rendszernek köszönhetően.

Bemutatták a cég által kifejlesztett és szabadalmaztatott gyógyszerautomatát is, amely nyolcszáz készítményt tárol, nyugtát és betegtájékoztatót nyomtathat négy nyelven és online is lehet fizetni.

– Tóth Kornélia –
hirdetés