Bagolyparádé a Sóstói-erdőben

Szigetvári Csaba le sem tagadhatná, hogy mennyire elbűvölik a pelyhes kisbaglyok
Szigetvári Csaba le sem tagadhatná, hogy mennyire elbűvölik a pelyhes kisbaglyok
Nyíregyháza – A természet- és környezetvédelmi egyesület sokat tesz a megyeszékhely baglyaiért is.

A hazánkban elő összes bagolyfaj védettnek, illetve fokozottan védettnek minősül, és valóban rá is szorulnak a védelemre. Az E-misszió Egyesület is igyekszik kivenni a részét a baglyok segítéséből, ugyanis ez a feladat összetettebb és több szakértelmet igényel, mint a ház körüli rigók, cinkék védelme.

Szűkülő élettér

– Nyíregyháza környékén három bagolyfaj tekinthető rendszeres fészkelőnek – tudtuk meg dr. Szigetvári Csabától, az egyesület elnökétől. – A kuvik a tanyavidék jellemző, többnyire épületekben fészkelő, fokozottan védett faja. Az erdei fülesbagoly Magyarország leggyakoribb bagolyféléje. Bár a neve mást sugall, kerüli a zárt erdőket, kisebb facsoportokban, fasorokban fészkel, akár lakott területen is. A macskabagoly viszont igazi erdőlakó, fészkeléséhez tágas odút igényel, ami a természetben csak idős erdők koros, vastag, korhadó fáiban alakul ki. Ilyen erdőből pedig egyre kevesebb van, hiszen az őshonos tölgyesek helyett ma a legtöbb helyen akácosok, nemesnyárasok állnak, amelyeket sokkal hamarabb vágnak ki, semhogy a vastag, idős, odvas fák kialakulhatnának.

– Nyíregyházán – a Sóstói-erdő idős tölgyeseinek köszönhetően – számottevő macskabagoly-állomány él, a felmérések alapján akár tíz pár is költhet kedvező években. Sajnos, az életterük egyre szűkül, ugyanis az idős erdőállományok aránya az erdőfelújítások miatt folyamatosan csökken, és még sok évtizednek kell eltelnie, hogy a friss telepítések otthont nyújthassanak a baglyok számára. A klímaváltozás nyomán szélsőségessé váló időjárás a ráadás: az idős, odvas fák válnak leggyakrabban kiszáradás, széldöntés áldozatává. Így tehát nekünk, embereknek kell gondoskodnunk fészkelőhelyekről a baglyok számára – tekintette át a helyzetet a szakember.

Hat lábra került gyűrű

– Az E-misszió Egyesület önkéntesek segítségével 2012-ben négy speciális, nagy méretű odút készített és helyezett ki a macskabaglyok számára a Sóstói-erdő azon részeire, ahol csak fiatal fák találhatók. A macskabaglyok tél végén, kora tavasszal kezdik meg költésüket, az általában három–öt tojásból kikelő fiókák általában május első felében hagyják el az odút, de még sokáig a szüleik óvják és táplálják őket. A madarak sorsának további nyomon követése miatt hasznos a fiókák meggyűrűzése, amire legalkalmasabb a kirepülést közvetlenül megelőző időszak. A költés ellenőrzése és a gyűrűzés nagy figyelmet és szakértelmet igénylő feladat, ráadásul a madárszülők ilyenkor hajlamosak erőszakosan védeni a fészekaljat, és rátámadhatnak a természetvédőkre – magyarázta Szigetvári Csaba, az eredményekről pedig ekképp számolt be: – A korábbi ellenőrzések alapján a négy odúból már háromban volt költés, és tavaly két fiókát sikerült is meggyűrűzni. Az elmúlt hétvégén ismét ellenőriztük az odúkat, s kettőben találtunk fiókákat. Az egyikből kettő, a másikból négy jól fejlett, pelyhes kisbagoly került elő, Tóth Pál ornitológus szakember segítségével mindegyikük jelölőgyűrűt kapott.

KM-HP
hirdetés