Bajnok nélkül

Majd’ két és fél évtizede fordult elő legutóbb, hogy a világbajnoki címvédő nélkül startolt a Forma–1-es szezon. Akkor, 1993 végén Prost, most pedig a Lewis Hamilton ellen fogcsikorgatva vb-t nyerő Nico Rosberg döntött úgy, hogy elég a versenyzésből. Mészáros Sándor jegyzete.

„A csúcson kell abbahagyni!” – tartja a mondás, amely a francia esetében igaz volt, hiszen négy vb-cím után érthető, hogy beleunt az F1 lelketlen világába, a német döntése azonban más. Huszonöt évig hajkurászott egy álmot, hogy édesapja nyomdokaiba lépve világelső lesz, majd amikor eléri a célt, slussz-passz távozik, nemet mondva arra a minimum 50 millió euróra is, amely járt volna neki? Sokan azzal érvelnek, hogy megfutamodott, mert Hamilton így is, úgy is visszavágott volna neki az idén. Ezt annak fényében nehéz elfogadni, hogy bajnokként már kevesebb a bizonyítani való. Nézzük Buttont: 2009-es vb-címe óta érdemi bajnoki esélyek nélkül egészen a tavalyi szezon végéig elvegetált, élvezte, és soha senki nem rótt fel neki semmit.

Nehéz szemet hunyni a különféle összeesküvés-elméletek felett, amelyekből volt szép számmal. Az egyik szerint a váratlan távozás egy Hamilton által a Mercedesből kierőszakolt háttéralku eredménye, de olyat is lehetett hallani, hogy a német előre megállapodott egy másik csapattal, ahová most még nem, de jövőre már beülhet. Az sem zárható ki, hogy a bajnoki eufória közepette Rosberg hirtelen felindultságból hozott egy rossz döntést. A történelem már sokszor megmutatta, hogy az ilyen lépéseket lehet nagyon megbánni, így 2016 bajnokát talán egyszer még visszakaphatjuk…

Mészáros Sándor
hirdetés