Bajnoki döntőről döntőre járt

A jó játékvezető egyik ismertetője, hogy a háttérben marad – ahogy a miskolci diákolimpia egyik meccsén Makrai Márton is
A jó játékvezető egyik ismertetője, hogy a háttérben marad – ahogy a miskolci diákolimpia egyik meccsén Makrai Márton is - © Fotó: diakolimpia.eu
Nyíregyháza – Három kosárlabda korosztályos országos fináléban is fújhatta a sípot a nyíregyházi Makrai Márton.

Mint ahogy egy utánpótláskorú játékos esetében jót jelent, ha sorra játszhatja a korosztályos döntőket, úgy a pályája elején járó játékvezető számára sem jelent rosszat, ha egymást érik a feladatai az ilyen eseményeken. Márpedig a nyíregyházi Makrai Márton kéthetente kapta a küldéseket a különböző korosztályos bajnoki döntőkre: előbb a kadett (U16), majd a serdülő (U14) fiúk országos döntőjében volt jelenése Debrecenben, legutóbb pedig a IV. korcsoportos országos diákolimpiai döntőn fújta a sípot Miskolcon.

– Valamennyi döntőben sűrűn kaptam a meccseket, a kadett bajnokságon a Debrecen–Vasas elődöntő volt a legnívósabb meccsem, aztán a serdülőknél én fújhattam a Debrecen–Dávid Kornél Akadémia döntőt, a diákolimpián pedig a lányok fináléját is vezethettem – sorolta Makrai Márton. – Alig két évvel ezelőtt, 2014 februárjában vezettem az első meccsemet, ami egy kenguru korcsoportos találkozó volt. Természetesen nekünk is végig kell járnunk a klasszikus szamárlétrát, a felnőtteknél jelenleg az NB II-es kerethez tartozom.

A játékosként az NYKK csapatában az élvonalban is megmártózott, 27 éves Makrai Márton számára biztosított az előremenetel, de reálisan nézve meddig lehet eljutni? Mondjuk a nemzetközi meccsek fújását garantáló FIBA-kerettagságig?

– Ahogy a játékosnak a válogatottság a célja, úgy a játékvezetőnek a nemzetközi kerettagság, de ez azért nem olyan könnyű megvalósítani, mint kimondani – felelte Makrai Márton. – Harmincöt éves korig el kell jutni a FIBA-szintre, addig itthon kell rutint szerezni, esetemben jövőre még az NB II-ben, aztán talán az NB I B csoportban, majd az élvonalban. Tavaly, gyakorlatilag még kezdőként ott lehettem a franciaországi Limoges-ban a középiskolás világbajnokságon, illetve a serdülő lányok országos fináléjában is fújhattam a sípot, többek között az elődöntőben is. Ezeken a korosztályos megmérettetéseken már úgymond szem előtt vagyok, hiszen az ellenőrök ugyanabból a körből kerülnek ki, mint a felnőtt bajnokságokban.
hirdetés