Bajok a Kálmán utcán: a ház bedőlni készül, a támaszték lezárja az utcát

Akt.:
Jelenleg fizikai képtelenség behajtani a Kálmán utcára
Jelenleg fizikai képtelenség behajtani a Kálmán utcára
Nyíregyháza – A megyeszékhelyen van egy ház, amely semmi egyébhez sem hasonlítható támaszt kapott. Az összedőléstől megmenti az ideiglenes tákolmány, viszont stabilan lezárja a Kálmán utcára vezető utat. Vajon meddig lesz ez a senkinek sem jó helyzet? – tette fel a kérdést olvasónk.

Utánajártunk, hogy pontosan kihez tartozik az ominózus épület. Kiderült: a városházán kell kopogtatni.

Statikailag életveszélyes

– A nyíregyházi önkormányzat kiemelten fontosnak tartja épített örökségünk megőrzését. Ezért a szóban forgó ingatlant megvásároltuk, különben félő lett volna, hogy a megfelelő megtámasztás hiányában a statikailag életveszélyessé vált épület fala és tetőszerkezete leomlik, és olyan helyzet alakul ki, ami után az épületet nem lehet helyreállítani – kezdte reagálását Rendes Sándor szóvivő.

– Miután az önkormányzat tulajdonába került az ingatlan, elvégeztük a szükséges ideiglenes megtámasztását. Az előzetes becslések szerint az épület teljes fejújításának költsége a majdani funkciójának függvényében elérheti akár a több tízmilliós nagyságrendet is. Ezért aztán a helyreállítás finanszírozását elsősorban pályázati forrásból szeretnénk biztosítani. Jelenleg azt is vizsgáljuk: a város költségvetéséből érdemes és lehetséges-e átmenetileg legalább annyit javítani az épület állapotán, hogy a Kálmán utcai lezárást meg tudjuk szüntetni.

– Addig is az ott lakók és az arra közlekedők megértését kérjük – tette hozzá végezetül Rendes Sándor.

KM-LTL
hirdetés