Bajok vannak az ukrán atomerőműveknél

Bajok vannak az ukrán atomerőműveknél
Ukrajna – A Mikolajiv megyei Juzsnoukrajinszk mellett működő erőmű automatikus rendszerre péntek délelőtt váratlanul lekapcsolta az egyik blokkot – az okokat egyelőre nem közölték.

Az eseményről az ukrán kormány parlamenti meghallgatásán számolt be az energetikai miniszter. Igor Naszalik bevallotta, hogy egyre aggasztóbbnak ítéli az ukrán energiablokkok mind gyakoribb leállását. Ezek okát abban látja, hogy az erőműveket üzemeltető Energoatom bankszámláit bizonyos tartozások miatt rendszeresen befagyasztják, ezért nem tudják elvégezni a szükséges karbantartási munkálatokat – írja a Korreszpondent.

Az Odesszától 150 kilométerre fekvő Dél-ukrajnai Atomerőmű mind sűrűbben adódnak problémák az elmúlt években. Egy civil szakértői csoport tavaly több mint harminc műszaki rendellenességet tártak fel a rendszerében, melyek mellett az erőműnek nem is lenne szabad működnie. Csak az idei februárban egymás után két ízben állt le egy-egy blokkja, márciusban pedig mindhárom energiablokkja meghibásodott, ami súlyos energiahiányt idézett elő országszerte, közte a Magyarországgal szomszédos Kárpátalján is.

– Palkó István –

Címkék: ,hirdetés