Bajtársiasságra is nevelik a fiatalokat

Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeznek
Koszorúzással egybekötött ünnepségen emlékeznek
Gégény – Megtalálták a megfelelő hangot az útkereső fiatalokkal.

Mi magunk is a szó szoros értelmében vett „hon védelem” fogalmával szoktuk megszólítani az ifjúságot, amelynek a fontossága nagyon felértékelődött mostanság, különösen meghatározó – mondta el Mákné Kovács Zsuzsanna, a gégényi Honvédsuli Egyesület elnöke, amikor arról kérdeztük, mit jelent a honvédelem a fiatalok számára.

Gyerekbarát rendszer

– Korunk kihívásaira is egyre többen kapják fel a fejüket, így a fiatalok is élénkebben érdeklődnek a honvédség iránt. Ráadásul a most ifjúkorát élő Z-generáció számára valódi célt vagy alternatívákat nem igazán tud nyújtani a társadalom, mi viszont megtaláltuk a megfelelő, közös hangot az útkereső fiatalokkal. A Honvédsuliban önkénteseket képzünk egy angol rendszer, az Army Cadet Force mintájára.

A képzési programunk, amellett, hogy gyerekbarát, karrierrendszerre épül, s szinte minden érdeklődési területnek megvan a honvédelmi megfelelője. Az ügyesség és az erőnlét fejlesztése mellett célunk a hazaszeretetre és a bajtársiasságra nevelés, itt megtanulnak a fiatalok csapatszellemben gondolkodni. Forráshiánnyal küzdünk, jelenleg 600 gyerekkel tudunk foglalkozni, de ettől sokkal nagyobb az érdeklődés. Nálunk a képzés idejének nincs felső határa, vannak gyerekek, akik már öt éve az iskolánk növendékei.

Nincs klasszikus értelemben vett kiképzés, de íjászkodunk, lövünk légpuskával, légpisztollyal, az airsoft néven ismert hobbisportot is gyakoroljuk. A gyerekek kúsznak, másznak, amihez gyakorlóruházatot és felszerelést is biztosítunk – sorolta az egyesület elnöke, majd hozzátette: a honvédelem napjáról koszorúzással egybekötött ünnepséggel emlékeznek meg, amelyen a növendékek a honvédsuli formaruhájában, az úgynevezett díszelgőben, vagy hagyományőrző öltözékben vesznek részt. Versenyeket szerveznek olyan iskolák bevonásával, amelyekkel eddig nem álltak kapcsolatban, ahol a programot oktatói felügyelet mellett a honvédsulisok vezénylik le.

KM-MJ

Címkék: ,hirdetés