18 feles után mászott a karzatra a nyírjákói kántor, és elszabadult a pokol – Ezt írta a Kelet 70, 60, 50 és 40 éve

„Két és fél méteres óriásharcsát fogtak a tiszanagyfalui halászok. A nyíregyházi halászcsárdában halászlevet és 400 adag rántott halat készítenek a rekordnagyságú halból” – írtuk ötven évvel ezelőtt
„Két és fél méteres óriásharcsát fogtak a tiszanagyfalui halászok. A nyíregyházi halászcsárdában halászlevet és 400 adag rántott halat készítenek a rekordnagyságú halból” – írtuk ötven évvel ezelőtt
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Előkaptuk az 1947-es, 1957-es, 1967-es, és 1977-es Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk kicsit.

Hetven éve írtuk

1948. február 12., csütörtök

Hazaérkezik a kisvasutak ­nyugatra hurcolt felszerelése

Kisvasúti közlekedésünk a felszabadulás óta lényegesen megjavult. A lerombolt hidak sorra felépültek, a járművek nagy részét is helyreállították, azonban még mindig nem értük el azt az élénk forgalmat, ami joggal megkövetelhető szabolcsi viszonylatban. Ennek a legnagyobb akadálya az, hogy a Nyíregyházavidéki Kisvasutak járműveinek tekintélyes részét nyugatra hurcolták magukkal a menekülő fasiszta hordák. Most örömmel értesültünk arról, hogy útban vannak hazafelé Ausztriából a járművek, így többek között a Nyíregyháza képéhez annyira hozzátartozó Zemplén, Tisza és Szabolcs sínautóbuszok és több Diesel-mozdony megérkezése várható a jövő hétre.

1948. február 15., vasárnap

Tizennyolc féldeci

Szokatlanul jókedvű kántortanítójuk van Nyírjákó község katolikus híveinek. A jókedv még nem lenne baj, ha B. Sándor nem pálinkával öblögetné érces hangú gégéjét. Emiatt számtalan kellemetlensége volt már, de részegességével akkor lett torkig Nyírjákó lakossága, amikor az egyik ájtatosságra holtrészegen mászott fel a karzatra. Á. Ilona korcsmájában jó pálinkát mérnek, ott „szívott be” 18 féldecit ez a roppant gégéjű kántor. Az ittas emberek csökönyösségével – felesége kérlelése ellenére – mindenáron orgonálni akart. Akaratát keresztül is vitte, és a hívek megbotránkozására négykézláb kapaszkodott fel a karzatra. Ezután Magyarország helyett „badarországot” énekelt, a Mindenszentek helyett pedig „minyaszentek” hagyta el a pálinkagőzzel együtt nótás ajkát. A jobb érzésű hívek elhagyták a templomot, hogy ne legyenek kénytelenek eltűrni a kántortanító szentségtörésszámba menő ­viselkedését. Úgy tudjuk, hogy egy ízben már folyt vizsgálat B. Sándor ellen, azonban ez idáig semmi foganatja nincsen.

Hatvan éve írtuk

1958. február 12., szerda

Korszerűsítik a malmokat

Már az elmúlt évben is számos költségcsökkentő műszaki intézkedést végeztek el megyénk malmainál. Villamosították a baktalórántházi, a mérki, a mándoki malmokat. A baktalórántházi malmot eddig gőzgép hajtotta, amely évente közel 1200 tonna szenet fogyasztott. A villamosítással megtakarítják ezt a szénmennyiséget, s ezzel mintegy 231 ezer forinttal csökkentik a költségeket. A mérki malom energiaszükségletét a villamosítás előtt egy 120 lóerős szívógázmotor fedezte. Ez is sok szenet használt fel és nagy költséggel dolgozott. Ez időben jóval nagyobb a malom kapacitása, és a villamosítás költségei is bőven megtérülnek. Ez évben újabb műszaki intézkedéseket határoztak el. A mérki, demecseri, baktalórántházi és mándoki malmokat gördülőcsapágyakkal szerelik fel, s ezzel áramot takarítanak meg, hisz minden leőrölt mázsa terménynél fél kilowatt árammal kevesebbet kell felhasználni.

1958. február 14., péntek

Új távlatok Sóstón

Percenként 400 liter 49 fokos gyógyvíz bugyog a föld mélyéből Sóstón. Ha jócskán váratott is magára a fúrás befejezése, a hír bizonyára sokunkat megörvendeztet. Önmagától, gáznyomással tört fel a víz – egyelőre 400 liter, de még hátra van néhány fontos művelet, amelyek biztató kilátásokat tartogatnak a vízmennyiség emelkedésére. Folynak az előkészületek Sóstó rendezési és építési tervének kidolgozására. Külön Sóstó-bizottság alakult, amely részletes programot állít össze a meleg víz célszerű felhasználásáról. Erről később nyújtunk tájékoztatást, most csak annyit: rövidesen fürödhetünk a gyógyító sóstói vízben. Néhány héten belül a kádfürdőbe és a fedett uszodába vezetik a meleg vizet, és hozzálátnak a szabad medencék építéséhez is. Reméljük, e hírrel Sóstó és Nyíregyháza új távlatainak és rohamos fejlődésének kezdőtényeit jeleztük.

Ötven éve írtuk

1968. február 16., péntek

Nyolc kilométeres jégdugó

A Tiszán – a balsai hídtól felfelé – egy négy–öt méter vastagságú, nyolc és fél kilométeres jégdugó keletkezett. Szerdán – tokaji bányászok közreműködésével – robbantással kísérelték meg a megbontását, de ez nem járt eredménnyel, ezért a robbantást csütörtökön is folytatták. A jégtorlasz duzzasztó hatására tekintettel Tiszatelek és Vencsellő között a vízügyi igazgatóság a másodfokú készültséget fenntartja. Bonyolítja a helyzetet, hogy a miskolci igazgatóság két jégtörője a jégdugó felett, Tiszabercelen rekedt, így hatásos segítséget nem tudnak adni.

Negyven éve írtuk

1978. február 17., péntek

Szabolcsbáka a győztes

Az úttörő egészségőrök mérték össze a tudásukat február 15-én a kisvárdai járásban. A Vöröskereszt kongresszusa nyomán meghirdetett vetélkedőn a 220 résztvevő közül Szabolcsbáka ötfős csapata szerezte meg az elsőséget, ők vesznek részt a megyei döntőn.

KMBaktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés