A helyi értékek tárlatát avatják fel Laskodon

Laskod – Több szálon is kötődött Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez Tompa Mihály, amikor Sárospatakon volt gimnáziumi, illetve főiskolai diák.

Egyrészt itteni föld­birtokosok gyermekeit tanítgatta, másrészt baráti kötelékek is fűzték ide. Nevelője volt például Jármy Lajos laskodi földesúr fiának is, az egyik szünidőt a tanítvá­nyával együtt Laskodon töltötte. A vendégeskedés során ismerkedett meg Böszörményi Katalinnal, és szenvedélyesen beleszeretett, de a kapcsolatból nem lett házasság.

Mindezeket az eseményeket is felidézik Laskodon azon az ünnepségen, amelyet november 17-én rendez meg a helyi önkormányzat a művelődési házban. Ezen az ünnepségen nemcsak a kétszáz évvel ezelőtt született Tompa Mihályra emlékeznek, hanem felavatják a laskodi helyi értéktárat is. A 10 órakor kezdődő rendezvényen a vendégeket Kiss Katalin polgármester köszönti, majd Tompa Mihály életéről, laskodi kötődéséről tart előadást Pocsainé dr. Eperjesi Eszter, a Sárospataki Református Kollégium múzeumigazgatója. Tompa Mihály igehirdetéseit Pocsai Ferenc református lelkész idézi fel.

A helyi értéktárat a művelődési házban Baracsi Endre, a megyei önkormányzat alelnöke avatja fel. A kiállítás megtekintése után 11.50 órától a református templomban zenés áhítat vár az ünnepség résztvevőire, akik megtekinthetik majd a Szent Lászlót ábrázoló freskókat is.

KMBaktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés