Az együtt nevetés mindenki számára gyógyír lehet

Mészáros Máté
Mészáros Máté - © Fotó: Orlai produkció
Nyíregyháza – Mindannyian eljátszunk néha a gondolattal: mi lenne, ha…?


Ezt nevezem én színháznak! – ezzel a gondolattal hagytam el a Móricz Zsigmond Színház nézőterét az Orlai Produkciós Iroda Second Life című elő­adása után. Nem szívesen álltam fel a helyemről, mert nem akartam és nem is nagyon tudtam kiszakadni a „Mi lett volna ha…?” világából. Ilyen kitárulkozással és őszinteséggel, ami a színpadon történt, színházban még sosem találkoztam – de talán az életben sem. Arra a két órára eltűntek a kirakatéletek, a színészek és nézők közötti határvonalak. Mint amikor elő­adás közben elneveti magát a művész: kizökken, én pedig végre beavatott lehetek.

Az elhangzott sorok igazak voltak, ezek az ő gondolataik, az ő életük. Talán pont ezektől a bátor megnyilvánulásoktól éreztem magam egy kicsit zavarban. Féltettem őket az intim, önfeltáró közegtől: feltépik a megtörtént családi események, fontos fordulópontok, döntések sebét és meztelenül kipakolják magukat elénk. Ám ők előrébb jártak, mint én és tudták, hogy a katartikus együtt nevetés mindenkinek gyógyír lehet. A vidámságban megvan az erő ahhoz, hogy kiűzze a félelem, a harag, a sértettség, a csalódottság, a depresszió, a meg nem felelés érzéseit.

Magunkra ismertünk

– Mészáros Máté dühkitöréses monológját hallgatva nem volt olyan a teremben, aki ne ismert volna picit magára – pláne, ha színész az ember. Remélem, nem veszi rossz néven, ha leleplezem, de nagy öröm volt látni az előttem ülő Horváth Sebestyén Sándor önfeledt, olykor tenyerébe temetkező nevetését. Megannyi élményt köszönhetünk neki és most végre őt szórakoztatták. A jókedv mellé olyan finomsággal simult be Ötvös András elgondolkodtató monológja, amiben felvállalta az Istennel olykor dacoló, harcoló, de mindenekelőtt élő hitét, hogy az egy istentiszteletnek is megfelelt volna. Egy biztos, a hazafelé vezető úton volt bőven témája mindenkinek.

– Körtvélyfáy Zsófia –Baktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés