Debreceniek a vívó Európa-bajnokságon

Akt.:
Battai Sugár Katinka és Bíró Dávid
Battai Sugár Katinka és Bíró Dávid - © Fotó: Interfencing DSC
Debrecen – Február 22. és március 3. között a dél-olasz város, Foggia rendezi az idei kadet- és junior vívó Európa-bajnokságot, melynek természetesen debreceni résztvevői is lesznek. Battai Sugár Katinka a magyar női kardválogatott tagjaként, Bíró Dávid román színekben, párbajtőrben lép pástra – tudatta közleményben az Interfencing DSC.

A debreceni fiatalok a 2017 nyarán alakult Interfencing DSC-ben készülnek. Nagyon hosszú és bonyolult kvalifikációs idényt tudhatnak maguk mögött. Dávid László tanítványa, Battai Sugár Katinka kadet korosztályban megnyerte a magyar válogatási rendszert és az európai szövetség ranglistáját is vezeti. Ráadásként pedig a legjobb négy közé jutott a juniorok között is. Az idei évben a két legnagyobb nemzetközi versenyt megnyerte korosztályában és remek hangulatban várja az Európa-bajnokságot.

„Nagyon örülök az eddigi eredményeimnek, és továbbra is a vívást próbálom élvezni. Az eredmények másodlagosak, hiszen tudom, hogyha mindent megteszek a páston, akkor nagy gond nem lehet. Tavaly ezüstérmet nyertünk Szocsiban a csapattal, az a verseny is nagyon tetszett. Nem gondolkodom helyezésekben és érmekben, csak jól szeretnék vívni” – nyilatkozta Battai.

Dávid László, a vívónő edzője szerint az idei eredmények kiemelkedőek a debreceni vívósport történetében. „Az biztos, hogy az elmúlt harminc évben nem volt olyan vívó Sugin kívül Debrecenben, aki a hazai korosztályos ranglista mellett a nemzetközit is hónapokon keresztül tudta vezetni. Olyan sem, aki egy éven belül két arany- és egy ezüstérmet is tudott nyerni kadet világkupákon. Valamint az sem volt jellemző, hogy egy évben valaki két korosztályban is kijutott volna világversenyre. A titok az, hogy élvezzük, amit csinálunk, és megpróbálunk folyamatosan fejlődni. Nincsenek elvárásaim az eredmények iránt, a munkát elvégeztük. Remélem jól fog vívni a tanítványom. Kíváncsian várom a világversenyeket” – mondta Battai mestere.

Bíró Dávid a román párbajtőr válogatott tagjaként lép pástra a juniorok mezőnyében. „Nagyon örülök, hogy indulhatok az Európa-bajnokságon. Nagyon sokat tanulok az Interfencingben. A szakmai munka mellett hozzáállásban más ez a klub, mint a többi. Nincs eredménykényszerben senki, hiszen azt várják el tőlünk, hogy vívjunk. Nekem ez kimondottan fontos, hiszen nagyon szoktam izgulni versenyek előtt. Remélem, jól fog menni a vívás” – vélekedett Bíró.

Nyisztor Sándor korábbi olimpikon, Dávid edzője is a kiváló közeget emelte ki: „vívást szerető emberek jöttek össze az egyesületünkben, akik mindent megtesznek a gyerekekért. Mind a vezetőség, mind az edzők profi szakemberek. A környezetre nem lehet panaszunk, nulla támogatással, önerőből dolgozva bizonyítjuk napról napra, hogy vidéki bázisról is lehet komoly eredményeket elérni.”

Sápi Máté, az egyesület elnöke nagyon büszke az elért eredményekre. „ A Magyarországon működő körülbelül 100 egyesület közül mindösszesen 15 tud válogatott sportolót adni a kadet-junior Eb-csapatba. Ezek közül 6 vidéki székhelyű. Az észak-alföldi régióban pedig egyedül nekünk van vívónk a keretben. Ráadásként a román csapatba is delegálunk sportolót. Hajrá, Debrecen!” – zárta gondolatait Sápi Máté.


Battai Sugár Katinka ismét remekelt
Debbrecen - Újabb sikerével Battai Sugár Katinka a junior világversenyekre is kvalifikálta magát. Az Interfencing DSC 15 éves tehetsége korát meghazudtoló, magabiztos vívással nyerte a 2018/19-es idény utolsó junior válogató versenyét. Ezzel az eredményével a kadet világversenyek mellett a junior...Baktalórántháza.
SZON.HU


hirdetés